Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iza svega stoji jedna te ista osoba

Nakon 15 godina dočekala ih naplata već plaćenih kredita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Troje ljudi, ali priče iste. Gotovo do detalja. Zajedničko im je da su prije desetak godina podigli kredite u trima različitim tvrtkama u vlasništvu iste osobe. Bili su to brzi, kratkoročni krediti, uz čekove i mjenicu kao sredstvo osiguranja. Svi tvrde da su ih otplatili, ali sada su im ponovno naplaćeni.

Prije više od 10 godina tri su osobe podigle kredite u kreditnoj agenciji, a kao sredstvo osiguranja dali su čekove i mjenicu. Svoje su dugovanje, tvrde, vratili, ali nakon dugog niza godina računi su im "počišćeni" zbog navodno neotplaćenih kredita. Kada su pokušali potražiti odgovor kako se to dogodilo, vlasnica agencije koja ih je ovršila izvrijeđala ih je, tvrde, i potjerala iz ureda.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Najčudnija je stvar što su u sve uključene kreditne agencije iza koje stoji jedna te ista osoba – Žaneta Rodić.

Prvi je sugovornik Vladimir Godec, umirovljeni radnik iz Dugog Sela. Prije 15 godina, kao i mnogima u to vrijeme, trebala mu je brza financijska injekcija. "Kredit je bio negdje oko 700 eura. To je bilo prije 15 godina i sto posto sam siguran da sam dug otplatio" kaže Godec.

No prije desetak dana na računu Vladimira Godeca umjesto 16 tisuća stanje je bilo 399 kuna. U banci mu je rečeno da je s njegova računa naplaćena mjenica.

Doznali su jedino da je tvrtka Nektar posredovanje otkupila i naplatila njegov navodni dug tvrtki Zagrej, u kojoj je uzeo kredit.  A vlasnica obaju poduzeća ista je osoba - Žaneta Rodić.

No, ni to nije sve. "Rekla je da imam još dva kredita. U biti, više ni sam ne znam gdje sam. Može me oguliti kao medvjeda", kaže Godec.

U potrazi za odgovorima uputili smo se do agencije na zagrebačkom Dolcu. Ostavili smo broj i povratni telefonski poziv stigao je vrlo brzo. Dogovoreno je da mailom pošaljemo sve što nas zanima i da ćemo dobiti odgovore. Tako je i bilo. Ali prije odgovora dobili smo i upozorenja.

"Smatram da nitko nema pravo neistinitim informacijama blatiti dosadašnje poslovanje moga društva i onemogućavati me u zakonitoj naplati dužnih potraživanja. Odnos moje tvrtke i klijenta je građanskopravni odnos te svaka moguća eventualna pogreška predstavlja razlog za dijalog, a nikako medijski senzacionalizam. U tom pravcu osobno izražavam svoje negodovanje da se omogućava medijski prostor takvim osobama, a da prethodno nije pružena mojoj tvrtci mogućnost razgovora i usklađenja stanja sa klijentom", pisalo je u mailu.

No ostaje pitanje zašto se s naplatom čekalo 15 godina, a cijelo to vrijeme na računu bivšeg klijenta bilo je novca.

Vladimir je podnio kaznenu prijavu, baš kao i gospođa čija je želja bila javno progovoriti o svemu, ali anonimno.

Priča umirovljenice iz Zagreba vrlo je slična prethodnoj, samo što je kredit uzela u tvrtki Taga, koja je danas u stečaju. Njezin navodni dug otkupilo je i naplatilo Nektar posredovanje. I u ovom slučaju, vlasnica obaju poduzeća ista je osoba – Žaneta Rodić.

U ovom slučaju, kao i u prethodnom, pojavljuje se još jedan kredit. Navodno je sklopljen u prosincu 2009. i nije otplaćen. Ugovori koje ova gospođa posjeduje jesu za kredit podignut u veljači 2010. i otplaćeni su.

"Nisam mogla dva kredita jedan na drugi uzeti u drugom mjesecu. Ne bih mogla dobiti kredit ako sam dužna, jer ako niste platili, oni bi odmah čekove poslali na naplatu", kaže gospođa.

No sve je naplaćeno sedam godina kasnije. Iz tvrtke Nektar poslali su nam navedene ugovore, a za njih bivša klijentica kaže da navedeni kredit nikada nije podigla.

Iduća sugovornica tek bi mogla doživjeti sudbinu prethodnih. I ona je od tvrtke Zagrej uzela kredit. Dokumentaciju i uplatnice nije sačuvala. Sredstvo osiguranja i u ovom slučaju bili su čekovi.

Njezina je mirovina 1100 kuna i jedva preživljava od prvog do prvog. Dobila je opomenu za neplaćeni dug i upozorenje ako ne plati.

Katarina Matić iz Hrvatskog društva za pravo i ekonomiju savjetuje: "Svaka osoba trebala bi tražiti kopiju ugovora, kopiju svih uplatnica koje se moraju čuvati i tražiti sredstva osiguranja koje može biti mjenica ili bianco zadužnica".

A u spomenutim slučajevima dogodilo se suprotno. Misleći da su sve otplatili, dokumentaciju nisu sačuvali. Konkretno iskustvo vezano je za tri različite tvrtke iste vlasnice, od kojih su dvije otišle u stečaj, a krediti naplaćeni nakon 10 i 15 godina.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene