Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Zaposjeo biser prirode i počeo naplaćivati ulaznice: "Postavio je bodljikavu žicu! Da nisam imao svjetlo na glavi, cijeli bih se rasjekao"

Aktualno Galerija Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 8 Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 8 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 2 Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 3 Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 5 Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Provjereno: Okupacija Štrbačkog buka - 6 Galerija 1/7 >>
Štrbački buk jedan je od najljepših europskih slapova. Visok je 24 metra i nalazi se na rijeci Uni, na samoj granici Republike Hrvatske i BiH, u općini Donji Lapac. Na zemljištu u vlasništvu države.

Tik do Štrbačkog buka ekipu Provjerenog dočekao je čovjek koji tvrdi da je to njegovo vlasništvo. Turistima naplaćuje ulaznice, na prilaz je postavio ploču Nacionalni park Una, na stijenu mramornu ploču s nazivom parka koji je sam izmislio.

Ekipi Provjereno pokušao je zabraniti snimanje jer im on nije dao dozvolu, kako je rekao.

Za samoproglašenog vlasnika svi znaju. Prijavljivan je policiji, općini, državnom inspektoratu. Kako mu sve to polazi za rukom godinama, donosi Danka Derifaj

Na rijeci Uni, na samoj granici Republike Hrvatske, granici Europske unije, visok 24 metra, nalazi se jedan od najljepših europskih slapova - Štrbački buk.

Pročitajte i ovo Njemačke vlasti zabranile su okupljanje propalestinskih prosvjednika Vlasti zabranile okupljanja U sukobima u Berlinu ozlijeđena 64 policajca, prosvjednici napadali i novinare: "Ovo je vjerski rat"

Gospođa koja je dočekala ekipu Provjerenog tvrdi da je to privatni posjed. "Kako vi to ovako upadate i od mene tražite nešto? Otkud vi znate da je ovo javni prostor, na osnovu čega?" upitala je.

Žena koja nam je zabranila snimanje i njezin suprug Zdenko Matešić razlog su zbog kojeg smo došli. Pozvali su nas mještani koji kažu da su oni jednostavno zauzeli prilaz slapu.

"Uzurpirano je, to znaju svi mještani Donjeg Lapca, to zna općina, zna policija, to zna Državni inspektorat, koji sam na svoju inicijativu zvao… Oni su rekli da on to ne smije raditi, a ja sam pitao tko da to njemu kaže", rekao je Vinko Selak, predsjednik Ribolovnog društva.

"Preko puta je zategao bodljikavu žicu i ja kad sam se vraćao iz ribolova, srećom pa sam imao onu bateriju na glavi pa sam je primijetio. Da je nisam imao, ja bih se sav sasjekao na bodljikavu žicu. Prijavio sam to policiji, dečki su došli i naredili mu da makne tu žicu", ispričao je ribar Duško Blanuša

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 3 Dobio još jednu titulu Milanović postao počasni čuvar dvorca: "Dirnut sam. Što god da kažem, neće biti dovoljno"

Kako navode, policija ga svako malo posjećuje, no do zaključenja priloga iz PU ličko-senjske nisu odgovorili.

Situaciju kakvu opisuju mještani doživjela je i ekipa Provjerenog kad se pokušala približiti Štrbačkom buku. Čim ih je ugledao, i Matešić nam je, kao i njegova supruga, zabranio snimanje.

Zdenko Matešić inzistirao je i nakon 45 minuta rasprave da nam samo on može dati dozvolu za snimanje na ovom otvorenom prostoru uz rijeku, u samoj prirodi. Mještani su nam rekli kako smo dobro prošli ako nismo ništa morali platiti. 

"Naplaćuje ulaz, naročito ako su strani državljani. Najprije je naplaćivao pet eura po grupi, sad je počeo naplaćivati pet eura po osobi, a domaćima koji su građani Hrvatske naplaćivao je po tri eura", poručio je Blanuša.

Strane turiste koji su ovdje možda platili ulaz dočeka ploča s natpisom NP Una Mamea park, iako je Nacionalni park Una s druge strane granice u BiH. Dočeka ih i mramorni natpis stavljen na stijenu - Una Mamea Park Arboretum, koji se reklamira i na društvenim mrežama.

Pročitajte i ovo NATO brodovi Dva oštećenja Drama na sjeveru Europe! NATO u niskom startu, u slučaju sabotaže kreće odlučan odgovor

"Rezultat svih naših slobodno ih mogu nazvati vapaja prema institucijama koje su zadužene da riješe taj problem jest nula. Nema nikakve reakcije. Naravno da smo mi konsternirani nakon svega toga i postavlja se pitanje stoji li tko iza svega toga", istaknuo je Mićo Martinović iz Udruge avanturističkih sportova i raftera. 

Prostor uz samu rijeku Unu na tom potezu u vlasništvu je HŽ infrastrukture, koja je odlukom Vlade brigu o tom dijelu pruge prepustila BiH. Tako su i nama odgovorili, tvrde da nemaju saznanja o Matešićevim aktivnostima.

Do zaključenja priloga Zdenko Matešić nije pokazao niti jedan od tri tisuće dokumenata, koliko kaže da ih ima kojima može dokazati svoje vlasništvo nad tom prirodnom ljepotom.

 Više pogledajte u priloženom videozapisu. 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene