Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča provjerenog

Afera ilegalnog kampa na hrvatskom otoku: "Gorim iznutra. Najradije bih srušio sve ovo ovdje…"

Aktualno Galerija Provjereno: problemi na Murteru - 1 Provjereno: problemi na Murteru - 1 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problemi na Murteru - 2 Provjereno: problemi na Murteru - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problemi na Murteru - 3 Provjereno: problemi na Murteru - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: problemi na Murteru - 4 Provjereno: problemi na Murteru - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Provjereno: problemi na Murteru - 5 Galerija 1/6 >>
Kamp je bio ilegalan, no sada vlasnik zemljišta, koji je pod istragom USKOK-a, traži potpisivanje sporazuma da ga neće tužiti. On bi im zauzvrat dao ostatke konstrukcije mobilnih kućica koje je uskladištio. Danka Derifaj razgovarala je sa stranim državljanima, koji su još u šoku.

Darija Filipija šira je javnost upoznala u siječnju kad je Državni inspektorat naložio rušenje njegova bespravnog kampa u kojem su najam plaćali većinom stranci koji su tamo platili postavljanje mobilnih kućica.

Više o tome pročitajte u nastavku:

Pročitajte i ovo Kamp na Murteru - 2 Nekima ne smeta Počelo rušenje bespravnog kampa na Murteru u ekološki zaštićenom području: Mnoge kućice prodane su strancima

Strani vlasnici mobilnih kućica mahom su za ilegalnost cijele priče doznali iz medija. Nakon što je Filipiju Državni inspektorat naložio da ukloni bespravne građevine iz svog kampa na Murteru, on je konstrukcije šest kućica na svoju ruku i bez znanja vlasnika uskladištio u lokalnom skladištu. Vlasnici su tražili svoju imovinu, no Filipi je postavio uvjet.

Traži da plate prijevoz

"Ja sam njima spasio imovinu, čuvao sam im imovinu da je oni mogu preuzeti, da im je sačuvam", rekao je Filipi, koji traži da plate prijevoz.
Mario Relja tvrdi da ih Filipi već tjednima ucjenjuje njihovom imovinom koju je otuđio bez njihove dozvole.

"Tražio je da potpišemo sporazum da nema više tužbi", rekao je Relja, koji nije bio spreman potpisati da se odriče svih potraživanja. Navodi da su on i ostali vlasnici kućica žrtve Darija Filipija, njegova partnera Borisa Kulušića i Nede Livljanić, sada bivše službenice Odjela za gospodarstvo i turizam u Šibensko-kninskoj županiji, koje je u siječnju USKOK uhitio zbog sumnjivih dozvola na osnovi kojih je Filipi dao sagraditi bespravni kamp na poljoprivrednom, ekološki zaštićenom zemljištu.

Zida se i dalje?

Na lokaciji bespravnog kampa u trenutku snimanja priloga nešto se zidalo, unatoč nalogu Inspektorata da se ovdje ne smiju izvoditi građevinski radovi. Umjesto kućice iz snova u koju su uložili 130 tisuća eura, obitelj Relja sad shvaća da im predstoji istjerivanje pravde na sudu.

"Izgledam kao da sam miran, ali stvarno više nisam već dugo miran iznutra. Gorim iznutra, najradije bih srušio ovo sve ovdje, ali ipak gledam da dobijem tu konstrukciju i ništa više ne želim čuti", kaže.

Filipi, s druge strane, priča priču u kojoj je on žrtva. "Ja sam zbog njih pretrpio puno veće stresove i troškove i od države imao mnoge veće troškove. Mario je prevaren isto kao što sam ja prevaren", navodi. Kaže da su krivi iz slovenske tvrtke koja je isporučila pogrešne kućice.

Iz tvrtke OIKO odgovorili su da su sve dozvole koje im je dostavio Filipi djelovale legalno i da su prema njima postavljali kućice.

"Nije meni Državni Inspektorat naložio da se makne ilegalni kamp. Kamp nije ilegalan i Inspektorat nije naložio da se makne ilegalni kamp. Građevinska inspekcija došla je da se maknu građevine. Inspektorat je došao na teren i ustanovio da to nisu mobilne kućice, nego građevine", objašnjava Filipi.

Cijelu zavrzlamu o ilegalnom kampu i je li na kraju postignut dogovor pogledajte u prilogu Danke Derifaj za Provjereno.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene