Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sustav je ignorirao

Starica bez grijanja i hrane prepuštena samoj sebi: ''Sramota za državu, pas u štenari bolje živi!''

Aktualno Galerija Provjereno - 1 Provjereno - 1 Foto: Provjereno Provjereno - 2 Provjereno - 2 Foto: Provjereno Provjereno - 3 Provjereno - 3 Foto: Provjereno Provjereno - 4 Provjereno - 4 Foto: Provjereno +0 Provjereno - 5 Galerija 1/5 >>
Tek nakon upita Provjerenog sustav se aktivirao oko starice koju je mjesecima ignorirao.

Provjereno je već u nekoliko navrata izvještavalo o nekoordinaciji zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, uslijed čega nemoćne i bolesne osobe starije dobi, bez ikoga svoga da se brine o njima, budu prepuštene – samima sebi. Nerijetko se tu nađu osobe koje im priskoče u pomoć, a bez njih teško da bi išta mogli.

Nakon priloga koje je Provjereno donijelo početkom ove godine, nemoćni 74-godišnji Mijat dobio je adekvatnu brigu, a sličnu priču Provjereno donosi i ovoga četvrtka.

Naime, u svojoj 84. godini gospođa Mira suočava se s izazovima koji su daleko od dostojanstvenog života koji zaslužuje. Njezina svakodnevica obilježena je hladnoćom i nedostatkom osnovne skrbi. Nakon pada i ozljede glave, ostala je prepuštena sama sebi u hladnom stanu bez grijanja, hrane i osnovnih higijenskih uvjeta.

Susjeda, koja je odlučila ostati anonimna, postala je ključna podrška ovoj starici, noseći teret brige i skrbi koji bi trebao biti na leđima sustava socijalne skrbi. ''Sramota, sramota, sramota za ovu državu, jer pas u štenari bolje živi nego ona!'' izjavila je susjeda koja je pozvala ekipu Provjerenog u nadi da će se za gospođu Miru pronaći adekvatno rješenje kada se već, kako navodi, socijalne i zdravstvene ustanove oglušuju na njezine molbe i upite. S obzirom na to da ona, koja joj nosi hranu tri puta na dan, ide u bolnicu, gospođa ostaje i bez kakve pomoći.

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec, Tomislav Tomašević, Luka Korlaet Nakon 27 godina Zagrebački gradonačelnik: "Postignut je povijesni dogovor''

Pročitajte i ovo Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za medije Maratonska konferencija Putin poslao znakovitu poruku Amerikancima: Otkrio i kad će završiti rat u Ukrajini

I upravo, slijedom poziva Provjerenog prema Hrvatskom zavodu za socijalni rad, za gospođu Miru pronađen je smještaj. Kako je to moguće, a mjesecima prije nije bilo nikakvih naznaka koji bi išli gospođi u korist, istražuje Provjereno.


Pred kamere stala je i zamjenica pučke pravobraniteljice Tatjana Vlašić koja je komentirala cijeli slučaj. ''To su propusti koji se ne bi trebali dogoditi i koji su stvar koordinacije između zdravstvenog sustava i sustava socijalne skrbi i upravo se zapravo takvi propusti najčešće događaju u odnosu na osobe starije životne dobi, nemoćne, nepokretne'', govori i dodaje: ''Imali smo već slučajeva da je osoba bila otpuštena iz bolnice, sa slomljenom nogom, stara i nepokretna i i bez kakve podrške, gdje smo zapravo uz postupanje uspjeli doći do toga da gospođa dobije podršku, ali građani zapravo ne bi smjeli ovisiti o tome da se moraju javiti nekim institucijama za podršku, nego sustavi moraju koordinirati, razmjenjivati podatke i u tim situacijama osigurati nužnu podršku.''

Ovaj slučaj gospođe Mire samo je jedan od mnogih koji jasno ukazuje na nužnost hitnih promjena i uspostavljanja učinkovite koordinacije između različitih sektora kako bi se osigurala prava i dignitet najranjivijih članova našeg društva. Zašto sustav ne intervenira onako kako bi trebao, istražuje Provjereno.

Emisiju ne propustite u četvrtak navečer na Novoj TV!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene