Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stala na noge u javljanju uživo

Kristinine suze dirnule su cijelu Hrvatsku, a danas ne skida osmijeh s lica: "Mislim da me još super stvari čeka u budućnosti"

Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr)
Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Vištica (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr) Kristina može stajati (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kristina Horžić (Foto: Dnevnik.hr) Kristina Horžić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kristina ustaje (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Više od tri i pol mjeseca je prošlo otkako je skupocjeni lijek Spinraza odobren svim oboljelima od spinalne mišićne atrofije. Prethodila je tome duga borba oboljelih.

Doza Spinraze stoji više od 600 tisuća kuna, a pravo na njega do prije tri mjeseca nisu imali stariji od 18 godina ni djeca na respiratoru. Sada ga primaju svi oni na teret HZZO-a.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Oboljeli i dalje čekaju Plenković o liječenju Spinrazom: "Hoće li neki pacijent dobiti lijek nije stvar političke volje" Curica sa spinalnom mišićnom atrofijom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Čeka se odluka Povjerenstva Tea ima šest mjeseci i uspješno demantira ministra zdravstva

U toj borbi za lijek koji život znači posebno se istaknula 25-godišnja Kristina Horžić koju smo mjesecima pratili. Malo koga nisu dirnule njezine suze u našem Dnevniku. Podsjetimo se što je rekla prije pet mjeseci.

"Htjela bih samo odgovor da znam kada ću početi s liječenjem. Jer vremena više nemam. Mislim da smo ja i svi ostali dovoljno vremena bili strpljivi. Probali smo razgovorom, prosvjedima, na sve načine i sad mislim da je stvarno vrijeme da počnem s liječenjem da ne izgubim i ovo malo sposobnosti što mi je još ostalo. Želim i dalje raditi i biti korisna i ovom društvu i zajednici", govorila je prije pet mjeseci Kristina. 

Kristina je dosad primila tri doze, a uskoro će i četvrtu.

"Primila sam tri doze, uskoro ću i četvrtu. Čini mi se kao da to sve ide prebrzo. Pomaka ima, pri samim vježbama na fizioterapiji pokreti rukama su veći, uspijevam ih staviti skroz iza leđa i vratiti natrag. Imam sad utege od kilu na svaku ruku. Danas već 17 sati nisam uopće legla, na poslu sam uspjela danas prvi put sama probušiti rupe na papiru", govori nasmiješena Kristina u svom domu u Novskoj, gdje se prošli put s ekipom Nove TV dogovorila da će iduće javljanje odraditi na nogama. Da ustane iz stolca pomogla joj je majka. Dugi period nije mogla stajati na nogama, sad može bez prekida stajati 15-ak minuta.

"Ne osjećam se umorno, vidim da mi nije lošije i svi ti pomaci, koji su možda nekome sitni, meni vraćaju ono što sam nekad mogla, vraćaju mi ono izgubljeno i mislim da me još super stvari čeka u budućnosti", zaključuje Kristina.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene