Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Provjereno

Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode

Aktualno Galerija Stjepan Nemak - 1 Stjepan Nemak - 1 Foto: Provjereno Stjepan Nemak - 2 Stjepan Nemak - 2 Foto: Provjereno Stjepan Nemak - 3 Stjepan Nemak - 3 Foto: Provjereno Stjepan Nemak - 4 Stjepan Nemak - 4 Foto: Provjereno +2 Prevara; ilustracija - 1 Galerija 1/7 >>
Stjepan Nemek, slijepi dijabetičar koji je ostao bez oba stopala, živi sam u straćari bez vode. Jer je vjerovao prijatelju na riječ.

Najstariji sugrađani najčešće su na meti prevaranata, koji iskorištavaju njihove godine i nemoć. Jedan je od njih 72-godišnji Stjepan Nemak koji više nije mogao živjeti sam.

Trebala mu je pomoć, pa je u zamjenu za skrb o sebi odlučio dio imovine prepisati čovjeku kojeg je godinama poznavao. Na kraju je ispalo da je, ne znajući što potpisuje, prepisao svu imovinu - dvije kuće i desetke tisuća četvornih metara zemljišta. Stjepan je završio u potleušici, čak i danima spavao u autu.

Sve dok ga nisu spasili susjedi, odveli ga u bolnicu pa u dom, koji mu i dandanas pomažu plaćati. Taj nevjerojatni slučaj završio je na DORH-u i na sudu. Stjepan ima presudu u svoju korist, ali slučaj nije ni izbliza gotov.

Stjepan Nemak - 3 Stjepan Nemak - 1 Foto: Provjereno

"On je meni obećao da me vodi u Dubravu k sebi u kuću, da ima poseban ulaz i stan s WC-om. I žena da će mi kuhati svaki dan, što budu oni jeli, da ću to jesti i ja. I vikendom ide na more k mami, vozit će me kad god vikendom ide k mami, da idem i ja s njim", rekao je Nemak. 

Pročitajte i ovo Joe Biden izvrijeđao Vladimira Putina vrijeđanja Biden nazvao Putina ludim kučkinim sinom, brzo mu je stigao odgovor Kremlja

No smjestio ga je u šupu.

"Tu je jedna prostorija u kojoj je Stjepan živio. Vode nema, nosio ju je s izvora. Evo, tu su kante. A WC smo mu pripremili tu da ima ovaj eko WC", ispričao je Tomislav Marjanović, Stjepanov prijatelj.

 

"Spavao je u autu jer mu je bilo bolje nego u kući, sigurno je spavao u autu barem jedno deset noći i dana. Uopće nije izlazio. Znao je samo u autu biti i što mu doneseš, netko hrane ili vode", rekao je Marjanović.

Stjepan Nemak - 3 Prevara; ilustracija - 2 Foto: Provjereno

Slijep je to i nepokretan čovjek. I sve to nakon što je svoju imovinu prepisao prijatelju Siniši Spevecu, koji se obećao brinuti za njega.

"Cijelu moju imovinu, kompletnu. Sa šumama, još gradilišta i livadama", ispričao je Stjepan reporterki Provjerenog, Barbari Majstorović.

Riječ je o dvije kuće i desecima tisuća četvornih metara zemlje.

"Ovo je samo jedna parcela u nizu koje je Stjepan Nemak prepisao Siniši Spevecu za uzdržavanje", napomenuo je Dražen Blažin, Stjepanov prijatelj.

Stjepan Nemak 72-godišnji je umirovljenik koji boluje od dijabetesa, uslijed čega je oslijepio te ostao bez oba stopala. Kako nije imao vlastitu obitelj, među prijateljima je tražio nekog tko bi se brinuo o njemu.

"Nakon odrezanog dijela noge, stopala, i kad mu je puklo jedno oko, i kad je imao tri infarkta i plućnu emboliju, on nije mogao ni u krevetu sam živjeti. Morao je baš biti netko tko bi ga dvorio 24 sata", objasnio je Marjanović.

Stjepan Nemak - 3 Prevara; ilustracija - 1 Foto: Provjereno

Nitko od njegovih najbližih prijatelja nije mogao tu obvezu preuzeti na sebe.

"I kad mi je Štef rekao da će ga preuzeti Siniša, meni je tada laknulo. Mislio sam, ajde, pozna čovjeka. Bio sam jedanput kod Siniše u kući, ima kuću dvije-tri etaže. Činilo mi se da će to biti OK", dodao je Marjanović.

I sam Stjepan imao je povjerenja u čovjeka kojeg je, kaže, poznavao dugi niz godina.

"Dugo sam ga poznavao i dolazio je povremeno k meni, uvijek smo roštiljali. Uvijek se najeo kod mene, popio. I ja sam ga smatrao prijateljem", kazao je Stjepan.

Pročitajte i ovo Takeshi Ebisawa Pripremali se godinama Japanski mafijaški bos pao u velikoj akciji, njegova smrtonosna pošiljka mogla je promijeniti svijet: "Jezivo je zamisliti posljedice..."

"Dok je bio u bolnici, preko telefona se sa Sinišom dogovorio da će se on nastaviti brinuti o njemu, s tim da mu prepiše imovinu", napomenuo je Blažin.

Prema Stjepanovim riječima, dogovoreno je da on Siniši darovnim ugovorom prepiše dio njegove zemlje i jednu kuću, a on će zauzvrat preuzeti kompletnu brigu o njemu.

Stjepan Nemak - 3 Prevara; ilustracija - 3 Foto: Provjereno

"Prvi put smo se sreli kad smo došli u kafić da će potpisati ugovor. Siniša je dogovorio sve s javnim bilježnikom. Znači, to je sve već bilo pripremljeno, dogovoreno sve", ispričao je Blažin.

Dogovor je bio da Dražen i Tomislav dovezu Stjepana ispred javnobilježničkog ureda u Zaprešiću, gdje je iz automobila potpisao ugovor.

"Nitko mu nije pročitao ugovor. Siniša je rekao - samo tu potpiši i to je to, a oni će se dalje sve usmeno dogovoriti", rekao je Blažin.

"Ja nisam mogao iz auta van, nego sam sve u autu potpisao. Ništa se nije čitalo, čak nije ni javni bilježnik bio, nego je bila pomoćnica. Samo su mi turnuli papire i ja sam to potpisao", prisjetio se Stjepan.

Stjepan Nemak - 3 Stjepan Nemak - 2 Foto: Provjereno

"Samo su mi ruku uhvatili i kazali gdje trebam potpisati i ja sam tu potpisao. Ja nisam znao da je svu imovinu on već prepisao na sebe", dodao je.

Prema Stjepanovim riječima, dogovor je bio samo dio njegove zemlje koja se prostire na 100 tisuća četvornih metara.

"Ja sam mu čak i dao da mi čuva dokumente od cijeloga imanja. A on je to iskoristio i prepisao sve na sebe", poručio je Stjepan.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

"Čak je i Tomislav u kafiću inzistirao da se stavi klauzula o doživotnom uzdržavanju. I onda je rekao Siniša - ne, to nije potrebno, nas dvojica smo prijatelji. Nas dvojica smo se sve dogovorili, ti se nemaš što miješati", istaknuo je Blažin.

No može li se slijepoj osobi dati ugovor na potpisivanje, a on sam ga nije u stanju pročitati? Odvjetnica Sunčica Lončar ističe kako javni bilježnici imaju način na koji postupaju, osobito ako se radi o slijepoj osobi, gdje se onda i sklapa ugovor u smislu javnobilježničkog akta.

Stjepan Nemak - 3 Stjepan Nemak - 3 Foto: Provjereno

"Javni bilježnik može sklopiti ugovor u formi javnobilježničkog akta. Onda je on po datostima svoga profesionalnog usmjerenja i profesionalne etike dužan upoznati stranku, na jasan joj način obrazložiti o čemu se radi. Taj ugovor ima svoju formu, on se potpisuje na određeni način. On se uvezuje, predaje stranci, iziskuje određenu vrstu dodatnih troškova. Međutim, on jamči sigurnost, smanjuje tu mogućnost prevare", objasnila je.

"Da se takva vrsta ugovora sklapa pod uvjetom da je u formi javnobilježničkog akta, onda ne bi on mogao biti sklopljen na ovaj način", dodala je.

Ekipa Provjerenog obratila se spomenutom javnobilježničkom uredu u Zaprešiću, no nisu željeli davati nikakve izjave, poput samog Siniše Speveca.

Nakon potpisanog ugovora Siniša je Stjepana smjestio u staru drvenu kuću koja više nalikuje na šupu.

"Meni je već bilo dosta loše jer čitav dan nisam dobio čašu vode niti išta jer nitko nije došao k meni. Ja nisam mogao naći telefon jer sam slijep da bih nekoga nazvao da dođe. Dražena ili bilo koga da sam zvao od svojih prijatelja, svaki bi došao. Niti sam mogao naći mobitel i pao sam iz kreveta dolje i nisam se više mogao dići. Jer ja sam dijabetičar, bez vode biti jedan dan. Pa ja sam dva puta u komu upao taj dan", istaknuo je Stjepan. 

Više pogledajte u priloženom videozapisu.

 

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene