Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušali dići i kredit

Šoping završio rupom na računu: Mislio je da mu se posrećilo, a onda mu je zazvonio telefon

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U PU splitsko-dalmatinskoj zaprimili su prijavu osobe koja je preko internetskog oglasa pokušala kupiti igraču konzolu. Kada je žrtva unijela svoje povjerljive podatke s kartice, prevarant joj je ukrao 7000 eura te pokušao dignuti brzi kredit.

Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je novu prijavu o računalnoj prijevari. Naime, osoba je preko internetskog oglasnika pronašla oglas za kupnju igrače konzole te je kontaktirala prodavatelja.

Potom je zaprimila poruku s linkom i daljnje upute kako povjerljive informacija sa svoje kartice upisati na stranice vjerodostojne kopije dostavne službe.

Pročitajte i ovo Ispisana informacija za prijavu boravišta Bijesan na sustav Pismo ministru i policiji koje će postati viralno: "Pokušat ću objasniti govnariju…"

Kada je osoba to učinila, naknadno su je nazvali djelatnici banke i upozorili da je netko pokušao dignuti brzi kredit na njegovo ime te da da je u više navrata s njegova računa skinuto preko 7 tisuća eura.

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, najviše je bilo phishing prijevara. Riječ je o procesu preko kojega prevaranti dobivaju pristup osjetljivim podacima poput korisničkih imena, lozinki ili podataka s kreditnih kartica, slanjem lažnih elektroničkih ili tekstualnih poruka koje izgledaju kao da su ih poslale legitimne organizacije.

Pročitajte i ovo Prvo sučeljavanje u Demontaži Sučeljavanje u Demontaži Radić napao Možemo!: "Mislio sam da ste svemirski doktori za otpad kad ste došli na vlast. A napravili ste pomutnju s vrećicama. Pitajte bilo koju bakicu"

Prevaranti u vrlo kratkom roku od interakcije s njima kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje.

Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko mobilnih aplikacija te im se u poruci šalje poveznica na internetsku stranicu. Prevaranti upute žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa.

“Krajnji cilj prevaranata je prikupiti povjerljive podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate na računa prodavatelja. Naime, broj kartice i CVV broj (troznamenkasti kod na poleđini kartice) koji se traže da žrtva unese na krivotvorenoj internetskoj stranici na koju je došla preko poveznice koju je poslao počinitelj, čim ih žrtva unese postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi s ciljem da prisvoji njezin novac.

Pročitajte i ovo Strani radnici Objava MUP-a Nova pravila za uvoz stranih radnika: Provjera poslodavaca, ali i jedna dobra vijest za domaću radnu snagu

To se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu", stoji u objavi PU Splitsko-dalmatinske.

Prevaranti vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa. Prilikom uplate na račun, potrebni podaci su IBAN broj računa, dok su za terećenje računa potrebni broj bankovne kartice i sigurnosni kod, a ponekad i dodatna autorizacija ako se radi o 3D sigurnosnoj provjeri.

Policija također upozorava građane da ne dijele kartični pin ili lozinku online bankarstva te da ne šalju novac na nepoznate račune bez prethodne provjere.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni MISTERIOZNA SMRT Procurila pisma Navaljnoga iz zatvora, ovako je opisivao svoj život u ledenom paklu, pisao je i o Trumpu

S obzirom na to da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju SafetyNet- Bitka za sigurnost.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene