Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reformom do pravednog poreznog sustava

'Provesti reforme je znati sa sigurnošću da će Karamarko dobiti iduće izbore'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Porezni sustav treba učiniti transparentnim i pravednim, ali i provesti sveobuhvatnu reformu u državi kako bi podmirivanje poreznih i svih drugih obveza postalo normalna i uobičajena pojava u hrvatskom društvu, zaključeno je na današnjem okruglom stolu u organizaciji Transparency Internationala Hrvatske (TIH).

Sudionici tog skupa u Hrvatskom saboru su, na temu ‘Koliko transparentan treba biti fiskalni sustav’, isticali kako je preduvjet za brz i učinkovit sustav naplate poreza povećanje svijesti među građanima da plaćanjem poreza pomažu i sebi te društvu i državi u cjelini.

Sociolog Aleksandar Štulhofer rekao je kako je neplaćanje poreza prije svega sociološko-kulturni, a manje gospodarski problem, jer u Hrvatskoj, ocijenio je, postoji začarani krug nepovjerenja i raširene sklonosti zaobilaženja normi.

Naglasio je da samo povećanje transparentnosti i pravednosti poreznog sustava neće biti dovoljno da se takvo stanje promijeni, već cjelovita reforma koja bi podrazumijevala učinkovito kažnjavanje prekršitelja, posebno onih na najvišim razinama, te transparentan, profesionalan i odgovoran rad državnih institucija.

No, takva jedna sveobuhvatna reforma, istaknuo je Štulhofer, znači i ‘politički suicid’ vlasti. ‘Provesti reforme je znati sa sigurnošću da će Karamarko (predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko) dobiti iduće izbore’, poručio je.

Jelena Budak s Ekonomskog instituta naglasila je da akademska porezna literatura ne poznaje problem neplaćanja već utvrđene porezne obveze (duga) kakav postoji u Hrvatskoj.

Svi napori za dizajniranjem pravednog poreznog sustava, dodala je, gube smisao ako poreze plaćaju samo pošteni obveznici, budući da ih država, zbog onih koji ih ne plaćaju, dodatno opterećuje višim poreznim stopama.

Prijedlog Vlade da se izmjenama Općeg poreznog zakona uvede javna objava popisa poreznih dužnika smatra tek jednom u nizu nužnih aktivnosti za poboljšanje naplate poreza, jer se, upozorila je, onaj tko ne izdaje račune i ne obračunava porez, dakle krši zakon, neće naći na tom popisu.

Predstavnik TIH-a Zorislav Antun Petrović naglasio je da se na tom popisu, kao primjer, trebaju naći i tijela javne vlasti koja ne podmiruju porezne obveze, sve kako se u neugodnoj situaciji ne bi našli samo građani i tvrtke.

Da bi u javnosti trebalo promijeniti percepciju o nužnosti plaćanja poreza smatra i Anđa Redžić iz Porezne uprave, ističući da neplaćanje poreza smanjuje proračunska sredstva i za ostvarivanje građanskih prava.

Također, kazala je, i porezna tijela u tome trebaju dati svoj doprinos, bihevioralnim pristupom i suradnjom s poreznim dužnicima, te povećanjem transparentnosti.

Zamjenik ministra financija Boris Lalovac smatra da bi se domljublje trebalo mjeriti i dokazivati koliko je tko platio poreza, naglasivši da Vlada, pa i izmjenama Općeg poreznog zakona, pokušava ispraviti anomalije u sustavu.

‘Zbog stanja koje smo zatekli treba imati hrabrosti uhvatiti se u koštac s problemima i početi ih rješavati’, poručio je, istaknuvši stav ministarstva o potrebi mijenjanja navika u hrvatskom društvu oko podmirivanja obveza, ‘a to je kod ljudi najteže’.

S takvim stavom slaže se i SDP-ov saborski zastupnik Igor Rađenović, naglasivši da, osim učinkovitosti, porezni sustav treba biti dugoročno pravedan, te da i prvi potezi vladajućih idu upravo u tom smjeru.

HDZ-ova zastupnica Martina Dalić kao problem u fiskalnoj politici navela je kontinuirano traženje primjera i uzora u drugim državama, bez povjerenja u svoje sposobnosti.

Kao prvu zadaću poreznog sustava istaknula je učinkovitost, budući da se pravednost osigurava nekim drugim elementima, a da bi se ta zadaća ostvarila nužno je, rekla je, i kvalitetno političko okruženje.

‘Politička borba ne bi se smjela voditi preko institucija, da svaki put kad netko dođe na vlast misli da svijet kreće iz početka, to nam se osvećuje’, naglasila je. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija Dobre vijesti Objavljeno kad stiže povrat poreza: Nadležna uprava otkrila detalje Slika nije dostupna Zaigrali na ekonomiju NIŽI POREZI, VEĆE PLAĆE Stranke najavljuju porezno rasterećenje za građane

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene