Huanito Luksetić (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)
Huanito Luksetić (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U Rijeci se u četvrtak okupilo dvjestotinjak prosvjednika koji su dali podršku Huanitu Luksetiću.


Dvjestotinjak prosvjednika okupilo se u četvrtak na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske u središtu Rijeke kako bi prosvjedovalo u podršci Huanitu Luksetiću, nepravomoćno osuđenom zbog uzgoja i držanja indijske konoplje, koju je on koristio za liječenje simptoma multiple skleroze, a ujedno se potpisivala peticija za legalizaciju uzgoja indijske konoplje u medicinske svrhe.

Vezani članci Povorka Festival slobode u znak neprihvaćanja mjera ograničavanja - 2 Bez maski i socijalne distance: U Rijeci prosvjedovali protiv stožera i mjera Prosvjedi frizera i ugostitelja zbog koronamjera - 1 Ministar Aladrović poručio frizerima i ugostiteljima koji su prosvjedovali zbog posljedica koronakrize: "Smanjenje PDV-a Vladi trenutačno nije u fokusu"

Organizator je prosvjeda Društvo multiple skleroze Primorsko-goranske županije (PGŽ), a dio je kampanje "Osudite i mene", kojom se daje podrška Luksetiću. Kako je istaknuto tijekom prosvjeda, indijska konoplja može se koristiti na mnogo načina za dobrobit ljudskog zdravlja, a u Hrvatskoj je još uvijek "zabranjena biljka".

Okupljenima se obratio Kanađanin Rick Simpson, pokretač i popularizator metode proizvodnje ulja od kanabisa u medicinske svrhe, kazavši da je Huanito Luksetić prihvatio njegovu metodu kad je iscrpio sve druge načine ublažavanja simptoma bolesti te se ova pokazala uspješnom. Pravni sustav osudio je Luksetića smatrajući da je namjeravao prodavati marihuanu, a to mu nije bila namjera, kazao je Simpson.

"Tko može ocijeniti kolika je količina indijske konoplje potrebna za njegovo liječenje", upitao je Simpson, osvrćući se na presudu po kojoj je Luksetić uzgajao mnogo više konoplje no što bi mu trebalo za proizvodnju ulja za terapiju. Simpson je istaknuo da čovjek tisućama godina zna za prednosti korištenja kanabisa te da se mora prestati zabranjivati uzgoj.

Predsjednik Društva multiple skleroze PGŽ-a Vladimir Komparić kazao je da bi država, ako već nije u stanju regulirati proizvodnju i prodaju indijske konoplje u kontroliranim uvjetima, morala dopustiti bolesnicima da sami uzgajaju pet do šest stabljika za vlastite potrebe, a da ih ne kažnjava zbog toga.

Huanito Luksetić istaknuo je da je indijska konoplja bogomdana biljka te da od nje nitko dosad nije umro. "Da nisam koristio ekstrakt indijske konoplje, danas bih bio u krevetu i nepokretan", rekao je, dodajući da samo čovjek koji ne može hodati, obavljati nuždu i jesti može znati koje su dobrobiti korištenja ulja od konoplje. Ustvrdio je i kako ta biljka pomaže i za druge bolesti te pozvao na dekriminalizaciju uzgoja i korištenja za medicinske svrhe.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe Ognjen Brborović rekao je da je došao dati podršku Luksetiću smatrajući da je nedopustivo da se osudi čovjek koji se pokušava liječiti, ne čineći nikome ništa nažao.

Brborović je na čelu povjerenstva koje je utvrdilo opravdanost primjene kanabisa u ublažavanju simptoma teških bolesti, no, kako je rekao na prosvjedu, u protekle dvije do tri godine nije uvidio da vlada, odnosno nadležno ministarstvo želi da povjerenstvo nastavi s radom. Sada preparati od indijske konoplje ostaju vrlo teško dostupni bolesnicima, preskupi su, teško je od liječnika dobiti preporuku za korištenje i ima ih u malo ljekarni.

"Vlada i Ministarstvo zdravstva morali bi omogućiti slobodno korištenje indijske konoplje oboljelima", rekao je Brborović.

Prikupljeno više stotina potpisa

Prije početka prosvjeda počelo je prikupljanje potpisa za dekriminalizaciju uzgoja indijske konoplje u medicinske svrhe te je ubrzo prikupljeno više stotina potpisa. Sakupljanje potpisa nastavlja se, a dostavit će se Ministarstvu zdravlja sa zahtjevom da se ponovno pokrene rad povjerenstva i donesu odgovarajući zaključci i odluke.

Huanito Luksetić iz Brega iznad Opatije krajem studenoga prošle godine na Općinskom sudu u Rijeci nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja i posjedovanja 15 kilograma indijske konoplje. Kako je utvrdila sutkinja Tatjana Čargonja u obrazloženju presude, ta količina znatno nadmašuje količine koje bi bile potrebne Luksetiću za liječenje, jer se od nje moglo dobiti ulja za višegodišnje korištenje u medicinske svrhe, pa je zaključeno da je konoplju uzgajao radi prodaje. (Hina)