Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVIJE TISUĆE LJUDI

VIDEO Veliki prosvjed odgojitelja u vrtićima na Trgu: "Država ne ulaže u djecu, ali se hvali ulaganjima u zidove"

Prosvjed teta u vrtiću - 1
Prosvjed teta u vrtiću - 1 DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija Prosvjed teta u vrtiću - 1 Prosvjed teta u vrtiću - 1 Foto: DNEVNIK.HR Prosvjed teta u vrtiću - 3 Prosvjed teta u vrtiću - 3 Foto: DNEVNIK.HR Vrtić (Foto: Getty Images) Vrtić (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images Dječji vrtić, ilustracija Dječji vrtić, ilustracija Foto: Getty Images +1 Vrtić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Odgojitelji u sustavu predškolskog obrazovanja pretrpani su poslom, lokalna samouprava ne poštuje Državni pedagoški standard, a u jaslicama u Zagrebu upisano je 19 djece umjesto osmero po grupi. Zbog svega toga organizirali su prosvjed na glavnom zagrebačkom trgu.

 

  • Odgojitelji prosvjeduju na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Ima ih oko dvije tisuće
  • Na prosvjedu su se okupili zaposlenici dječjih vrtića iz cijele Hrvatske
  • Traže od Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja

Tijek događanja pratite iz minute u minutu

14:00 Ministarstvo je reagiralo na otvoreno pismo odgojitelja u vrtićima: "Možete pokrenuti sudske tužbe", poručili su. Više o tome OVDJE. 

12:18 Prosvjednika, njih oko dvije tisuće, ima iz svih dijelova Hrvatske. Odlučni su da ispune svoje zahtjeve, ali, upozoravaju organizatori, i u strahu su od pritisaka ravnatelja i osnivača, a to su lokalne zajednice - općine i gradovi.

Sudionice i sudionici nose transparente na kojima piše: "Dosta je!", "Vrtići su prva stepenica u sustavu obrazovanja", "Kada će dobrobit djeteta postati prioritet?", "Čakovec želi zakon za jednakost", "Vrtići nisu čuvališta, vrtići su odgojno obrazovne ustanove" i slično.

"Očekujemo prije svega da ćemo poslati jasnu poruku te da nas shvate ozbiljno jer zaista bi se moglo dogoditi da ljudi ne dođu na posao", kazala je Hini Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO koja okuplja odgojitelje i roditelje u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću.

Poručila je da ispunjenje ovih zahtjeva nije nikakav "hir, slava ili čast", već nešto što se mora "jer ovakvo stanje ne može još dugo trajati".

"Država ne ulaže u djecu, ali se hvali ulaganjima u zidove, ali zidovi ne odgajaju djecu", moglo se čuti u govoru na prosvjedu. 

Prosvjed teta u vrtiću - 1 Prosvjed teta u vrtiću - 3 Foto: DNEVNIK.HR

12:07 Počeo je prosvjed odgojitelja u vrtiću. Trg je pun prosvjednika. "Hvala što ste izašli na ulice, konačno jednom", moglo se čuti na početku govora na prosvjedu. 

11:50 Na glavni zagrebački trg pristiglo je mnogo nezadovoljnih djelatnika u vrtiću, sudionika u prosvjedu. Prosvjed počinje u 12:05.  

11:00 Udruga SIDRO, sindikati: SOMK, SRPOOH, SOOH te strukovna udruga odgajatelja "Krijesnice" Čakovec i "Terina" Vukovar organiziraju prosvjed zaposlenih u dječjim vrtićima. Na prosvjedu će se okupiti zaposlenici dječjih vrtića iz cijele Hrvatske. Traže od Vlade RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja da se uključi u financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Na prosvjedu naslovljenom "Jednakost, sigurnost i kvaliteta u vrtićima! Ili mislite da možete bez nas? Želite li naš otkaz?", govoriti će predstavnici udruga, predstavnici sindikalnih središnjica i udruženih vrtićkih i školskih sindikata, odgojitelji i roditelji

Nezadovoljstvo djelatnika u vrtiću

Uvjeti rada u dječjim vrtićima su vrlo loši, nedostaju im sredstva, kvalitetni kadrovi i adekvatni prostori za rad, upozorili su predstavnici sindikata i strikovnih udruga zaposlenih u predškolskom odgoju i najavili subotnji prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića.

Nepoštivanje Državnog pedagoškog standarda je veliki problem jer je jedan odgajatelj odgovaran za preveliki broj djece.

"U jaslice u Zagrebu upisano je prosječno 19 djece po grupi, a prema standardu na jednog odgajatelja treba ići osmero djece", kaže Katarina Turković Gulin iz udruge SIDRO.

Državni pedagoški standard krši se u 80 posto ispitanih ustanova, pokazuju rezultati istraživanja koje je na uzorku od 502 dječja vrtića proveo Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK).

"Ako Ministarstvo obrazovanja vodi dobru politiku, zašto nam nedostaje 5000 odgajatelja, a s druge strane imamo 3000 učitelja razredne nastave viška? Dosta je priče o pronatalitetnoj politici, a ništa se ne ulaže u sustav predškolskog obrazovanja", poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A DEMOGRAFIJE SU SVIMA PUNA USTA ''Ugroženi su zdravlje i sigurnost djece'', upozoravaju odgojitelji u vrtićima i kreću u prosvjed: ''Mislite da možete bez nas?''

Osim što su pretrpani poslom, odgajatelji u predškolskim ustanovama nisu dovoljno plaćeni, upozorio je Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

"Neki od njih odlaze raditi na blagajnu u trgovačke centre ili uzimaju poslove u turističkoj sezoni, jer im je to isplativije. Jedinice lokalne samouprave ne mogu financirati ni same sebe, a kamoli obrazovne institucije", naglasio je Kutlača.

Pročitajte i ovo HURO Drama se nastavlja Roditelji odgojitelji najavili žalbu sudu zbog odluke o novčanoj pomoći: Žestoko prozvali Tomaševića

Zato se država treba više uključiti u financiranje dječjih vrtića, poručili su predstavnici sindikata, novac ne treba dijeliti po indeksu razvijenosti nego prema potrebama vrtića u pojedinim sredinama, koje ovise o broju prijavljene djece.

"Na taj način stvorili bi se uvjeti za povećanje dostupnosti vrtića, korigiranje plaća, poštivanje zakonskih propisa i zaustavio bi se trend odljeva radnika", kazala je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Iskra Vostrel Prpić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene