Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosječna primanja ne pokrivaju mjesečne troškove obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezavisni hrvatski sindikat upozorio je kako prosječna primanja ne mogu pokriti prosječne mjesečne troškove obitelji jer im nedostaje od 25 do 30 posto prihoda, što građani pokrivanju kreditima.

Poslovne banke nude sve veće dopuštene minuse pa se više od 50 posto duga građana odnosi na
nenamjenske kredite, minuse i kartice.

Pročitajte i ovo Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja Nacionalni ispit iz Hrvatskog jezika Koji je smisao? Sindikat Preporod protiv nacionalnih ispita: "Besmisleni su i štetni!"

"Upravo ti podaci govore kako se građani zadužuju samo da bi preživjeli", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik NHS-a, Krešimir Sever. 

Prema podacima NHS-a, građani su u listopadu 2005. poslovnim bankama bili dužni 76,1 milijardu kuna, a godinu dana poslije čak 93,3 milijarde kuna.

Za božićne i novogodišnje blagdane građani su u prosjeku potrošili dodatnih 1600 kuna. 

No, dok s jedne strane velik broj hrvatskih građana jedva preživljava, podaci iz nekih autokuća govore da su se, kao prigodni božićni darovi, ove godine darivali čak i automobili.

Prema podacima NHS-a, minimalni životni troškovi četveročlane obitelji za prosinac bili su 6288 kuna, što je 0,31 posto više nego u studenome.

Prosječna neto plaća za listopad bila je 4585 kuna, čime se moglo pokriti 72,92 posto troškova prosječne košarice, što je 0,47 posto više nego u studenome.

Košarica za kućanstvo s dvoje umirovljenika u Zagrebu iznosi 3357 kuna, a njezina pokrivenost prosječnom mirovinom je 57 posto, što je 0,71 posto manje u odnosu prema prošlome mjesecu.

Iako se prosječnom plaćom za listopad 2005. moglo pokriti 68,2 posto prosječne košarice za četveročlanu obitelj, a u listopadu 2006. godine 72,9 posto, hrvatski građani u 2007. ulaze zaduženiji nego što su bili proteklih godina.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene