Slučaj Bojana Bešića (Foto: Provjereno)
Slučaj Bojana Bešića (Foto: Provjereno)

Pulsko Općinsko državno odvjetništvo proširilo je istragu u slučaju 25-godišnjeg Bojana Bešića, koji je sredinom studenog prošle godine smrtno stradao u tzv. gumenoj sobi zatvora u Puli.


Općinsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o proširenju istrage protiv dvojice čuvara pulskog zatvora, 47-godišnjaka i 49-godišnjaka, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti

U rješenju objavljenom na službenim stranicama stoji kako postoji osnovana sumnja da osumnjičenici 16. studenog 2015. nisu odredili i rasporedili službenika odjela osiguranja na videonadzor, što je protivno odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora. Radi se o 47-godišnjem voditelju odjela osiguranja pulskog zatvora, koji je naredio smještaj zatvorenika Bojana Bešića u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari te 49-godišnjaku, koji je tog dana bio dežuran samostalni nadzornik pravosudne policije.

Osnovano se sumnja, navodi se u rješenju, da zatvorenika smještenog u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari, a u kojoj se nalazi kamera koja prikazuje stanje u prostoriji na zaslonu računala koje se nalazi u prostoriji do ureda dežurnog u zatvoru, nije nadgledao službenik odjela osiguranja uslijed toga nije pravodobno uočeno da je zatvorenik tijekom boravka u navedenoj prostoriji iz odjeće izvukao upaljač i njime zapalio izolacijsku oblogu prostorije načinjenu od spužve presvučene umjetnom kožom.

Požar se brzo proširio prostorijom te se dim iz prostorije proširio na hodnik u prizemlju zatvora, a ugasili su ga vatrogasci. Zbog požara su bili ugroženi životi i zdravlje djelatnika zatvora i zatvorenika te je postojala opasnost da se požar proširi i na ostale dijelove zgrade zatvora.

Zatvorenik koji je izazvao požar preminuo je u posebno osiguranoj prostoriji bez opasnih stvari uslijed otrovanja ugljikovim monoksidom, stoji u rješenju Općinskog državnog odvjetništva.