Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bogorodica s djetetom

Pronađena je najvrijednija i najtraženija ukradena umjetnina u Hrvatskoj!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijednu sliku 'Bogorodica s djetetom' koja je nestala još 1993. godine, pronašla je policija.

PU splitsko-dalmatinska na izvanrednoj konferenciji za novinare objavila je da je pronađena slika veličine 94 x 133 centimetra ukradena još 1993. godine. Slika nepoznatog autora, ulje na platnu 'Bogorodica s djetetom' ukradena je 29. prosinca 1993. godine, iz Konzervatorskog odjela u Splitu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za vrijeme nastave Objavljeni detalji napada u osnovnoj školi, policija otkrila što će biti s ocem koji je nasrnuo na nastavnika Ilustracija djevojčica na intenzivnoj Obrat u slučaju teško opečene jednogodišnjakinje u Splitu: Policija objavila detalje

>> Picassova slika prodana za 45 milijuna dolara

'On je dragovoljno predao nakon kriminalističke obrade, to je ciljana obrada baš za krađu slike jer smo nakon dulje vremena došli do nekih u posjed nekakvih informacija', kazao je Josip Buljan, načelnik sektora krim policije.

Stajala je sigurno negdje u neprimjerenim uvjetima, skrivena 20 godina. Lopov ju je pokušavao prodati, ali nije uspio. 'Do sada, prema našim saznanjima, nema nikakve veze u smislu da je neki trgovac umjetninama ili osoba koja se inače bavi time', kazao je Marinko Ivandić iz službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko- dalmatinske.

Koliko vrijedi 'Bogorodica s djetetom Ivanom Krstiteljem i svetim Jurjem', stručnjaci ne mogu reći. 'Radi se o iznimnom djelu prve polovice 16. stoljeća talijanske renesanse, pripisuje se venecijanskoj i, isto tako, nekim drugim školama. Za sada nije atribuirana određenom slikaru, niti radionici. No, postoje neke pretpostavke o tome', kazala je Vanja Kovačić, zamjenica pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu.

Kad je ukradena, restauracija je bila na samom kraju.' Mi se ne usuđujemo odmotavati ni otvarati', kazao je Buljan. A ne bi ni smjeli. 'Podlijepljena je novim platnom voštane smjese, vosak je sredstvo koje reagira na temperaturu, tako da je on sada vrlo krut i lomljiv i kada bi se sada slika pokušala odmotat došlo bi, definitivno, do njezinog pucanja', objasnila je Zoraida Denoni Staničić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Došlo je do oštećenja promjena boje, kao i osipanja i pucanja boje. 'Zarolana je na jedan potpuno nestručan i nekvalitetan način, jer se slike, čak i kada se kradu, drugačije pohranjuju', kazala je Denoni Staničić. Zbog toga će ovoj umjetinini biti potrebna i nova restauracija.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene