Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTREBNA HITNA SANACIJA

Filipov dom nalazi se iznad velike rupe, a i sam je skoro upao u jednu manju: "Prednji kotač traktora je samo počeo tonuti..."

Aktualno Galerija Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Rupa u Mečenčanima Rupa u Mečenčanima Foto: DNEVNIK.hr Filip Cvitkušić Filip Cvitkušić Foto: DNEVNIK.hr Rupe u zemlji u Banovini - 1 Rupe u zemlji u Banovini - 1 Foto: DNEVNIK.hr +1 Rupe u zemlji u Banovini - 2 Galerija 1/6 >>
Geolozi istražuju promjene tla na Banovini, a stanovnici su zabrinuti. Analiza je pokazala da će se slijeganje tla dugoročno nastaviti.

Promjene tla na Banovini i dalje istražuju geolozi, a danas su stigli prvi podaci. Analiza tla u Brestu Pokupskom gdje su se nakon potresa pojavili gejziri i izašao mulj na površinu, pokazala je da će se sada dugoročno nastaviti slijeganje tla.

''Ako se žele dugoročno osigurati sigurnost ljudi i imovine u Brestu Pokupskom, potrebno je provesti te mjere sanacije temeljnoga tla. Sve idu u smjeru povećanje drenažnih svojstava tla i povećanje nosivosti tla'', objasnio je Mario Bačić iz Zavoda za geotehniku građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata DVOSTRUKA MJERILA Predsjednica Udruge pacijenata o cijepljenju preko reda i Stožeru: "Nitko im više ne vjeruje. Zgrožena sam"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JEDNO U KRITIČNOM STANJU Šokantan slučaj u Rusiji: (Ne)majka ostavila djecu u šumi, bez odjeće i na minus 15 stupnjeva

Veće promjene opet bi donio novi jači potres pa će biti potrebna sanacija.

''Pa brine nas jer ne znamo kamo ćemo, kako ćemo, s čime ćemo'', rekla je Ksenija iz Bresta Pokupskog.

U Mečenčanima se otvorilo 80-ak rupa. Taj je kraj većinom poljoprivredni. Na imanju Filipa Cvitkušića, koji se bavi povrtlarstvom, otvorio se niz rupa. Geolozi kažu da je i Filipova kuća iznad jedne velike rupe, rekli su geolozi, a on je i sam upao u jednu od rupa.

''Pošao sam ovcama sijeno voziti traktorom i prednji kotač je samo počeo tonuti. Vuča je bila upaljena na traktoru pa sam uspio manevrirati i izaći. Kotači su propadali, ja sam izašao iz te rupe'', prepričava. Kaže da se ispod te manje rupe mogla otvoriti i veća rupa.

Pročitajte i ovo Luka Burilović (Foto: Dnevnik.hr) ŠIMPRAGA ODLAZI S FILOZOFSKOG Napravljen prvi korak prema smjeni Borasa? Burilović nakon maratonske sjednice: "Savjet je od rektora zatražio da točku o stanju na Sveučilištu stavi na dnevni red Senata"

Pročitajte i ovo Ministrica na suđenju Josipi Rimac - 5 NEMA EVIDENTIRANOG PRELASKA Afera Vjetroelektrane: Bašić i Stipić sami se prijavili u zatvor u Remetincu

Cvitkušić se bavi poljoprivredom i ne može riskirati život odlaskom na njive. ''Ja se nadam da ću saditi, sad hoće li se te rupe zatrpavati, osiguravati, obeštetiti ako se ne budu te parcele radile, nešto bi trebala država poduzeti'', rekao je. 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene