U tijeku su posljednje pripreme za novogodišnji stol na kojemu će sve osim mesa biti skuplje. To neće zadugo ostati slučaje jer proizvođači mesa i stočari već od Nove godine najavljuju poskupljenje svinjskog mesa jer se kilogram odojka u četvrtak plaćao koliko i kilogram šarana.

Galerija Meso - 1 Meso - 2 Meso - 3 +0 Meso - 4

Usprkos, inflaciji cijene odojaka i prasetine još uvijek su u prosjeku na razini prošlogodišnjih. Proizvođači poručuju da to neće još dugo ostati tako.

"Naša mesna industrija u Hrvatskoj zaista koristi sve svoje resurse da amortizira ove inflacijske učinke. Međutim, mislim da je za očekivati da će u idućoj godini cijene mesa definitivno morati ići gore", rekao je Mario Ravlić, direktor u mesnoj industriji.

Zbog visokih ulaznih troškova, proizvodnja je postala neisplativa. Jedna svinja na dan pojede 20 kuna, šest kuna više nego što joj vrijedi kilogram.

"Svinja bi trebala biti između 18 i 20 kuna po kilogramu, ali sistem ne bi smio dozvoliti uvoz jeftine svinjetine", rekao je proizvođač mesa Petar Dobrovac.

Nadzorne kamere snimile potres VIDEO Trenuci užasa: Nadzorne kamere zabilježile potres na Banovini

Dok je svinjetina dosad bila jeftina zbog velikih svjetskih viškova, žitarice su poskupjele jer ih manjka. Tom se trendu ne nazire kraj.

"Teško je očekivati pad cijena zbog ekstremno visokih cijena dušičnih gnojiva. Ako ne bacimo dovoljno toga gnojiva, prinosi će biti manji, potražnja u svijetu velika, a rezultat će biti još veći porast cijene žitarica", rekao je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

Maja Bonačić Treba li se autizam liječiti i koje su najbolje terapije? "Nemojte raditi djeci s autizmom ono što ne biste neurotipičnoj djeci"

Rast cijena stočne hrane znači i rast cijena mesa. U sljedećoj godini potrošače tako čeka novi financijski udar. "Dvoznamenkasti rast je nešto što se sad usudim prognozirati", kaže Ravlić.

Uz nikad jeftinije odojke, danas u ponoć ući ćemo u jednu od najskupljih godina.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju