Neretvani su odlučili svoje probleme pokazati na cesti. Oko 250 prosvjednika zaustavilo je promet.


Teško stanje s prodajom na ulice je izvelo proizvođače mandarina. Oko 250 prosvjednika u Opuzenu je zaustavilo promet na Jadranskoj magistrali. Tvrde da su na izmaku snaga jer iako je ove godine mandarina rekordno rodila, prodaja je gora nego ikad!

Vezani članci Plin, ilustracija Hoće li Vlada "spasiti" građane? Ako ne smanje PDV - računi za plin uvećat će se za oko 3700 kuna Neredi u Kazahstanu - 1 Predsjednik Kazahstana nakon velikih nereda: "Moramo ih uništiti, to će uskoro biti učinjeno"

Neretvani su odlučili svoje probleme pokazati na cesti. Jadranskom magistralom šetali su kao po šetnici.

'Smeta nam što se naš rad tijekom cijele godine sada doveo u bezvrijeđe. Ta mandarina se plaća kunu', rekao nam je Matko Babić, organizator prosvjeda.

Deset tona mandarina neretvani doniraju Slavoniji

20 minuta 250 prosvjednika zaustavilo je promet na glavnoj jadranskoj cesti.

'Ja imam 5 vagona. Nisam prodao nego vagon do sad', kaže Jozo Kelava, proizvođač.

'10 kila mandarina za jedno kilo kruha. Ili je kilo mandarina jedno jaje. I mi to više ne možemo podnosit', poručio je Ante Bartulović. Kako bi vozači ublažili čekanje, prosvjednici su poklanjali mandarine.

Zbog ruskog embarga pate i Hrvati - Evo tko će najviše izgubiti!

Organizatori prosvjeda, mladi Neretvani, poručuju, na ovaj način proizvodnja mandarine u dolini Neretve će propasti!

'Cijena koštanja proizvodnje mandarine je kunu i pol. Sve ono iznad ostaje proizvođaču. Po meni bez 3 kune nema napretka, nema razvoja Neretve', smatra Željko Bjeliš, agroekonom i dodaje da se cijena sad kreće u rasponu od kunu da maksimum kunu i pol.

Ipak, prvi znaci pomoći posrnuloj prodaji mandarine su tu - danas su krenule europske mjere pomoći, prvi šleper doniranih mandarina krenuo je prema KBC-u Rebro.

'Europska komisija odvojila je 20 centi za otkup mandarine od samog proizvođača, i još 20 centi za namjeru troškova pakiranja. Upravo je na putu prvi kontigent, prva količina mandarine za KBC Zagreb', kaže otkupljivač Strahimir Filipović.

Ova pomoć otkupiti će 8 tisuća tona, a u neretvanskoj dolini ovo godini ubrati će se deset puta više, 80 tisuća tona!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju