Neretvani su odlučili svoje probleme pokazati na cesti. Oko 250 prosvjednika zaustavilo je promet.


Teško stanje s prodajom na ulice je izvelo proizvođače mandarina. Oko 250 prosvjednika u Opuzenu je zaustavilo promet na Jadranskoj magistrali. Tvrde da su na izmaku snaga jer iako je ove godine mandarina rekordno rodila, prodaja je gora nego ikad!

Vezani članci Prosvjed u Peruu VELIKA FOTOGALERIJA Dramatična noć na ulicama Perua: Prosvjednici bacali staklene boce i kamenje, sukobili se s policijom Privedena Greta Thunberg, aktivistica - 3 Greta Thunberg nakon uhićenja jasno poručila: "Zaštita klime nije zločin"

Neretvani su odlučili svoje probleme pokazati na cesti. Jadranskom magistralom šetali su kao po šetnici.

'Smeta nam što se naš rad tijekom cijele godine sada doveo u bezvrijeđe. Ta mandarina se plaća kunu', rekao nam je Matko Babić, organizator prosvjeda.

Deset tona mandarina neretvani doniraju Slavoniji

20 minuta 250 prosvjednika zaustavilo je promet na glavnoj jadranskoj cesti.

'Ja imam 5 vagona. Nisam prodao nego vagon do sad', kaže Jozo Kelava, proizvođač.

'10 kila mandarina za jedno kilo kruha. Ili je kilo mandarina jedno jaje. I mi to više ne možemo podnosit', poručio je Ante Bartulović. Kako bi vozači ublažili čekanje, prosvjednici su poklanjali mandarine.

Zbog ruskog embarga pate i Hrvati - Evo tko će najviše izgubiti!

Organizatori prosvjeda, mladi Neretvani, poručuju, na ovaj način proizvodnja mandarine u dolini Neretve će propasti!

'Cijena koštanja proizvodnje mandarine je kunu i pol. Sve ono iznad ostaje proizvođaču. Po meni bez 3 kune nema napretka, nema razvoja Neretve', smatra Željko Bjeliš, agroekonom i dodaje da se cijena sad kreće u rasponu od kunu da maksimum kunu i pol.

Ipak, prvi znaci pomoći posrnuloj prodaji mandarine su tu - danas su krenule europske mjere pomoći, prvi šleper doniranih mandarina krenuo je prema KBC-u Rebro.

'Europska komisija odvojila je 20 centi za otkup mandarine od samog proizvođača, i još 20 centi za namjeru troškova pakiranja. Upravo je na putu prvi kontigent, prva količina mandarine za KBC Zagreb', kaže otkupljivač Strahimir Filipović.

Ova pomoć otkupiti će 8 tisuća tona, a u neretvanskoj dolini ovo godini ubrati će se deset puta više, 80 tisuća tona!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju