Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima li ih još?

Tko još radi bez diplome? Nakon otkrića čak triju krivotvorina u školama DNEVNIK.hr provjerio koja će sve ministarstva provesti takvu akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ministrica Blaženka Divjak izvijestila da su u samo dva tjedna otkrili čak tri lažne diplome, provjerili smo u drugim ministarstvima planiraju li u svom sektoru pročešljati diplome.

Prvo i vjerojatno najvažnije jest ono što je za DNEVNIK.hr potvrdio ministar zdravstva Milan Kujundžić jer ne želimo ni zamisliti da nas pregledava, a nekmoli operira netko tko diplomu – nema.

Pročitajte i ovo Lažne diplome - 1 ŽRTVE INTERNIH OBRAČUNA? Afera s lažnim diplomama: Nekim medicinskim sestrama stiglo rješenje o poništenju, čeka se diplomatska pomoć Diplome - 1 PITANJE ISPRAVNOSTI Dnevnik Nove TV doznaje: Nakon uhićenja u Srbiji hrvatska policija će se pozabaviti diplomama medicinskih sestara

''Nisam imao dojava o lažnim diplomama, to nikad nije došlo do mene, pa za provjerama nema potrebe'', prvo je što nam je odgovorio ministar. Ipak, na naše inzistiranje da ne bi bilo loše provjeriti ima li kukolja i među onima koji nas liječe i koji u svojim rukama imaju naše živote, ministar je okrenuo ploču. ''Stavit ću i to kao jednu od aktualnih tema na radna tijela, pa neka ljudi prikupe informacije'', rekao je. Kaže da je malo vjerojatno da među liječnicima ima onih bez diploma, ali je ipak priznao da je i to moguće.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da se u njegovu Ministarstvu provode redovite mjere provjere diploma i da ne planira nikakve izvanredne akcije. ''Računamo da su provjere prilikom zapošljavanja dovoljne i da je sve u redu'', rekao je.

Ministrica Murganić šalje upute da se provjere sve diplome u ustanovama

Odmah nakon ministrice Divjak akciju provjera diploma pokrenuo je i HNS-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar. Kako doznajemo, provjera ukupno 1723 diplome u Ministarstvu i agencijama još traje, podatke dobivaju tjedno i dosad nisu pronašli nijednu lažnu diplomu.

''Ako treba, provjerit ćemo'', odgovorio je na naše pitanje ministar financija Zdravko Marić. Dodao je da oni imaju ozbiljnu proceduru prilikom zapošljavanja, kad se provjeravaju sve diplome. Otkrio nam je da su posljednji slučajevi krivotvorenja zabilježeni devedesetih godina i otad je sve bilo čisto.

I u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku redovito se kontroliraju diplome prilikom zapošljavanja. Međutim, ministrici Nadi Murganić slučaj lažnih diploma u školama upalio je lampicu za uzbunu pa će ministrica poslati upute da se provjere sve diplome djelatnika u sustavu socijalne skrbi.

U Uredu predsjednice diplome se provjeravaju prilikom zapošljavanja, a njihovi zaposlenici prolaze i sigurnosne provjere pa bi bilo preteško falsificirati diplomu.

Ministarstvo unutarnjih poslova pronašlo jednu lažnu diplomu

MUP je provjeravao vjerodostojnost diploma i svjedodžbi. Pronađena je jedna lažna diploma. "Ministarstvo unutarnjih poslova provjeravalo je vjerodostojnost diploma i svjedodžbi zaposlenika tijekom 2001./2002. godine na način da je zatražilo provjeru od ustanove koja je izdala diplomu/uvjerenje/svjedodžbu, s klasom i urudžbenim brojem te datumom izdavanja.

Ministarstvo izvanredno provjerava vjerodostojnost diplomi/svjedodžbi po saznanju ili prijavi te je u periodu od 2011. do 2019. godine nadležna Služba Ministarstva zaprimila 11 podnesaka vezanih uz krivotvorenje diploma/svjedodžbi zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova. Od navedenih 11 zaprimljenih podnesaka, za jedan je podnesak utvrđeno da je utemeljen.

Za sve izabrane kandidate prilikom prijama na školovanje za zanimanje policajac nakon kojega se primaju u radni odnos, Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi provjeru vjerodostojnosti diploma i svjedodžbi njihovog stupanja obrazovanja te ćemo prilikom natječaja za upis na navedeno školovanje provoditi provjere vjerodostojnosti tijekom 2019. godine", priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Aktualno Naša pjevačica predsjednicu Kolindu moli za pomoć: "Uskoro ću možda prekršiti zakon, nemam više snage" Nika Antolos (Foto: Instagram) Nika Antolos (Foto: Instagram) Foto: Instagram Nika Antolos i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Instagram) Nika Antolos i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Instagram) Foto: Instagram Nika Antolos, bivša pjevačica grupe Feminnem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Nika Antolos, bivša pjevačica grupe Feminnem (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nika Antolos (FOTO: Jurica Galoic/Pixsell) Nika Antolos (FOTO: Jurica Galoic/Pixsell) Nika Antolos (Foto: Instagram) Nika Antolos (Foto: Instagram) Foto: Instagram +2 Nika Antolos (Foto: Instagram) Celebrity Naša pjevačica predsjednicu Kolindu moli za pomoć: "Uskoro ću možda prekršiti zakon, nemam više snage" 1/8 >>

Aktualno Vrijedi milijune: Prodaje se vila na jezeru za 160 kuna onome tko ispuni uvjet vlasnice Calgary Calgary Foto: Getty Images Calgary Calgary Foto: Getty Images Alberta Alberta Foto: Getty Images +0 Alberta Putovanja Vrijedi milijune: Prodaje se vila na jezeru za 160 kuna onome tko ispuni uvjet vlasnice 1/4 >>


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene