Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliki broj gostiju napušta naša turistička mjesta, a već od ovog vikenda neki su spustili cijene smještaja.


Već sad se mogu naći niže cijene. Primjerice apartman u Makarskom primorju koji je 1. kolovoza bio 60 eura, danas možete naći za 50, za tjedan dana njegova cijena će biti 40 eura. Od 1. rujna i hoteli snižavaju cijene, za otprilike 20 posto. I svaki tjedan koji odmiče cijene su niže.

Vezani članci Gužve u Hrvatskoj - 1 Gužve ne prestaju: ''Nismo ovo očekivali, za sada smo prezadovoljni'' Karla Trstenjak i Krešimir Dabo Stručnjak objasnio kako možemo spasiti i možda produžiti sezonu: "Jako je važno uzeti u obzir ono što nam se trenutno događa i okolnosti u kojima se nalazimo"

>> Dubrovnik pokušava oživjeti zimski turizam

Ali hrvatski turizam ne smije biti samo sunce i more. Mnogi će primjerice i u Split i u Dubrovnik doći zbog kulturnog turizma, ali osim gradova na obali i ima mnogo toga za vidjeti i raditi i u zaleđu - od prirodnih ljepota do seoskog turizma koji je upravo najatraktivniji u proljeće i jesen.

Sige i boje u špilji Vranjača pokraj Dugopolja svatko doživljava na svoj način. 'Mi smo iz Pariza. Meni je tata rođen ovdje u blizini i onda smo napravili đir iz Splita da dođemo malo. Nije dan za kupanje, onda da vidimo jamu', rekla je Vilma Klarić.

Ovakvu ljepotu šteta je propustiti, stoga će mnogi posjetitelji zbog špilje s obale svratiti u zaleđe. Radost je razumljiva jer malo kada gradska djeca imaju priliku vidjeti domaće životinje. No, u etno eko selu u Radošiću imaju magarce, koze i ovce.

'Najviše smo došli radi djece. Imam troje djece. Pustiš djecu da trče, uživaju, ponesemo loptu. Igraju se', rekla je Antonija Matas oz Kaštela. Osim djece, i stariji imaju svoje igre, poput bacanje kamena s ramena. I upravo se ovdje u Radošiću može doživjeti Zagora kakva je bila od davnina.

'To radimo obiteljski. Imamo eko etno selo koje je zaštićeno kao spomenik kulture, hrastovu šumu medunca kao prirodni spomenik i iz dana u dan imamo sve više gostiju', rekao je Marko Škopljanac. Apartmani, konobe, domaća hrana, ali naravno i zabava za turiste. Koliko smo ove godine bili uspješni u produživanju sezone znat ćemo tek za mjesec, dva.

Ipak za sada su najave, barem za Splitsko područje izuzetno dobre. Primjerice neki hoteli na Makarskom području već davno imaju stop booking za početak devetog mjeseca. Veliku ulogu će naravno imati i vremenske prilike, no 'bablje ljeto' zna biti najljepše na moru.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju