Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nađe se i nešto ispod cijene

Kupujete nekretninu? Zašto ne - dvorac? U oglasniku ih ima na desetke, Dnevnik Nove TV provjerio im je cijene

Aktualno Galerija Prodaju se hrvatski dvorci - 1 Prodaju se hrvatski dvorci - 1 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se hrvatski dvorci - 2 Prodaju se hrvatski dvorci - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se hrvatski dvorci - 3 Prodaju se hrvatski dvorci - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prodaju se hrvatski dvorci - 4 Prodaju se hrvatski dvorci - 4 Foto: DNEVNIK.hr +8 Prodaju se hrvatski dvorci - 5 Galerija 1/13 >>
Ako ste ikad poželjeli živjeti u dvorcu zanimat će vas kako ih se u Hrvatskoj putem oglasnika prodaje na desetke. Cijene se kreću od 150 tisuća pa do više od 9 milijuna kuna. Odnedavno novi hit među oglasima je dvorac Mali Tabor u Hrvatskom zagorju. Vlasnik traži više od pola milijuna eura.

Još jedan povijesni dragulj Hrvatskog zagorja u ruševnom stanju je na prodaju. Dvorac Mali Tabor jednistven je primjer zagorske kulturne baštine jer je prvotno sagrađen renesansni dvorac pa preuređen u barokno zdanje.

Pročitajte i ovo Cavtat - 2 Kako je to moguće? Sanacija i gradnja rive u Cavtatu, koji je zaštićena kulturna cjelina, dobila dozvole bez suglasnosti konzervatora Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri...

Kroz povijest su njime vladali moćni plemići poput hrvatsko-ugarskog bana Ivaniša Korvina, mađarske obitelji Rattkay, obitelji Jelačić pa na kraju irskih plemića u rodu s engleskom krunom. Ovo nije prvi pokušaj prodaje, a jedan od dvojice vlasnika je odredio cijenu od 550 tisuća eura.

"Čujte, moja polovica od 275 tisuća eura jedan kroz jedan. Tko dođe neka si uzme i neka bude gazda. Ako nije ove pare vrijedno... To vam je jedna vikendica", kazao je suvlasnik Zdravko Ivić.

Dvaput ga je pokušala otkupiti i općina Hum na Sutli i obnoviti novcem iz europskih fondova, ali su oba pokušaja propala. Nijedan dio dvorca odavno nije u funkciji i u jako je lošem stanju. Zato će eventualni kupac u obnovu morati uložiti barem onoliko koliko je dvorac i platio. U oglasniku se može naći još barem desetak dvoraca na prodaju po cijenama od 150 tisuća kuna pa do više od milijun eura.

"Važno je kako se brine o dvorcima. Ne treba sve biti u javnom vlasništvu. Dvorcima je najveću štetu i nanijelo kada ih je komunistička vlast oduzela stvarnim vlasnicima. Tada su oni i počeli propadati. Mi smo u manadatu ove Vlade napravili dokument sa konzervatorskom podlogom za sve dvorce", objasnila je za Dnevnik Nove TV ministrica culture Nina Obuljen Koržinek.

Samo u Zagorju ima šezdeset dvoraca, polovica je u lošem stanju, a trećina nema nikakvu namjenu, kaže nam hrvatski doktor za dvorce akademik Mladen Obad Šćitaroci. Od obnove ništa bez poticaja.

"U europskim državama postoje poticaji u smislu poreza za one koji ulažu u obnovu dvoraca. Novca nema, niti država, niti županije ni gradovi ni općine ni pojedinci, niti investitora ima koji bi htjeli uložiti", ističe.

Jer obnova stoji od milijun pa do deset milijuna eura. Vlasnik Malog Tabora tvrdi da su ga htjeli kupiti Amerikanci, Talijani, Turci, Arapi, ali nijedan posao dosad nije uspio.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene