Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijunski projekt

Atrakcija koja nije viđena čak 70 godina: Privukla je brojne posjetitelje, ali skriva i ozbiljnu opasnost

Aktualno Galerija Trakošćan - 4 Trakošćan - 4 Foto: DNEVNIK.hr Trakošćan - 3 Trakošćan - 3 Foto: DNEVNIK.hr Trakošćan - 2 Trakošćan - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Trakošćan - 1 Galerija 1/4 >>
Prizori poput ovog nisu viđeni već 70 godina! Jezero oko dvorca Trakošćan isušeno je i spremno za golemi posao izmuljivanja.

Park oko dvorca Trakošćan više ne izgleda isto i još dugo će biti takav. ''Jezero oko dvorca Trakošćan je nakon višekratnih odgađanja napokon isušeno. Sada je na 400 tisuća prostornih metara ostao samo mulj, a naizgled je jezero pliće nego što se očekivalo. Nova vizura park-šume Trakošćan nije odvratila posjetitelje'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

''Bit će ljepše kad to bude očišćeno'', smatra Ivan. ''Iskreno, malo neobično. Uvijek smo navikli doći tu i vidjeti neku ribu'', rekao je Nikola.

Šarani, somovi, grgeči, štuke sada su ovdje samo na ovakvim tablama. Prije isušivanja ribe su prebačene u jezera u okolici Bjelovara i jednom kad se jezero napuni, bit će vraćene. Dok nema riba, kako po dnu jezera ne bi šetali ljudi, postavljene su obavijesti o opasnosti od potonuća. Naime, žuti sediment na dnu dubok je prosječno čak dva metra, zbog čega postoji ozbiljna opasnost od potonuća.

Sanacijom jezera upravljaju Hrvatske vode, a bila je potrebna kako se ovo područje ne bi pretvorilo u močvaru. Projekt je vrijedan između 15 i 20 milijuna kuna, a statistika otkriva da zaposlenicima tek slijedi pravi posao.

Jezero se rasprostire na 17 hektara površine i procjenjuje se da će biti potrebno izmjestiti čak 200 tisuća kubika mulja, za što je potrebno kamion napuniti oko deset tisuća puta. Mulj će se prevesti na privremeni deponij udaljen kilometar i pol, a trebao bi završiti na poljima u okolici Bednje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jedan od mnogih Vene pred našim očima: Nakon brojnih razočaranja, ima li nade za raskošan dvorac Dioš?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dvorac Malbork Je li ovo najveći dvorac na svijetu? Građevina u kojoj je odjednom živjelo čak tri tisuće ljudi!

Posao je to koji se ovdje nije obavio posljednjih 70 godina, a zapisi iz dvorca pokazuju - Grof Drašković, koji je umjetno jezero izgradio sredinom 19. stoljeća, čistio ga je od mulja svake dvije do tri godine.

Radovi će potrajati, a iz Hrvatskih voda procjenjuju da će trajati oko godinu dana. Voda bi se u jezero tako trebala vratiti u proljeće 2023., kada će park oko dvorca ponovno zasjati punim sjajem.

 

Kako sada izgleda Trakošćan, pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 



 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene