Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena identiteta

Prodaja putovnica unosan i opasan posao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je meksički 'kralj pirata' otkriven s lažnom hrvatskom putovnicom, u javnost je počelo izlaziti sve više detalja oko kupnje lažnih dokumenata. Internetska mreža, najviše ona balkanska, puna je ponude i potražnje za lažnim putovnicama, a cijene variraju od 250 do 3.500 eura.

Oni koji putovnicama trguju u oglasima najčešće ne ostavljaju brojeve telefona, već e-mail adresu kako bi im se teže ušlo u trag. Putem telefona ne odaju nikakve podatke, što naravno i ne čudi jer je riječ o opreznim ljudima. Na posebnim se sastancima utvrđuju cijene i uvjeti prodaje.

Pročitajte i ovo Država prodaje vozila viđeno - kupljeno Država prodaje 24 vozila: U ponudi auti, kamioni i gliseri... Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

Trgovina putovnicama nije ništa novo, poznata je već godinama, ali ipak danas su se promijenile cijene putovnica, jer njihova cijena ovisi o raznim faktorima.

'Neke putovnice ovdje možete dobiti za 250 eura, ali to bi vam bila putovnica starijeg gospodina od oko 70 godina, koju bi onda trebali dorađivati i sliku puno prerađivati. Raspolažem podatkom da je za jednu najskuplju putovnicu traženo 3.700 eura', rekao je bivši policajac, vlasnik detektivske agencije Božidar Spasić.

Prema podacima MUP-a, prošle je godine čak 2.387 putovnica proglašeno nevažećim, ali ipak internetski lanac teško je razbiti. 

>> Uhićen 'piratski kralj' s hrvatskom putovnicom

Uz razne bjegunce koji su koristili domišljata imena poput Petra Glumca ili Kristijana Horvata, da je pomama za hrvatskim lažnim putovnicama doista velika, najbolje govori zadnji podatak pristigao iz meksičkog MUP-a. 

Čovjek neobičnog imena Ara Agaroniana Mnatzakamian, ili jednostavnije piratski kralj, uhićen je prije mjesec dana s hrvatskom putovnicom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene