Pedijatrijska ordinacija (Foto: Dnevnik.hr)
Pedijatrijska ordinacija (Foto: Dnevnik.hr)

Po neslužbenim informacijama, inspekcijski nadzor Stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva i Povjerenstva Hrvatske liječničke komore, koji se provodio zbog smrti devetogodišnjaka, okončan je i u preliminarnom nalazu liječnike se tereti za neprepoznavanje kliničke slike djeteta te njegov neodgovarajući transport.


Liječnici u Domu zdravlja Metković i Hitnoj pomoći u Metkoviću navodno nisu prepoznali kliničku sliku teško bolesnog 9-godišnjeg Gabrijela Bebića. Na teret im se stavlja i transport dječaka iz Metkovića prema KBC-u Split, koji je po mišljenju inspekcije bio neodgovarajući, odnosno nisu dijete pripremili za medicinski transport, donosi Slobodna Dalmacija. 

Vezani članci Koliko je u Hrvatskoj laboratorija, kakvo im je radno vrijeme i koliko ih dežura vikendom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Slučaj u Metkoviću nametnuo brojna pitanja: Koliko laboratorija postoji u Hrvatskoj, kada i kako rade i u kakvim uvjetima Prosvjed u Metkoviću (Foto: Dnevnik.hr) Više od 200 građana Metkovića prosvjedovalo ispred Doma zdravlja: "Želimo djecu živu"

Kako bi nalaz inspekcije bio potpun, treba pričekati još i kompletan obdukcijski nalaz

Također, Slobodna Dalmacija saznaje da Stručno povjerenstvo Ministarstva zdravstva i Povjerenstvo HLK nemaju nikakav prigovor na postupanje i rad djelatnika KBC-a Split, Klinike za pedijatriju koji su Gabrijela primili u bolnicu kada je već bilo kasno da bi mu spasili život.

Gabrijel Bebić je više puta sa svojim ocem dolazio u DZ Metković, Hitnu pomoć i pedijatrijsku ambulantu Metković, a da mu niti jednom nije napravljen nalaz krvi ili RTG pluća. 

Tek nakon 11 dana Gabrijel je prevezen u KBC Split, gdje je i preminuo. Tijelo dječaka "napao" je virus gripe, koji je otvorio vrata bakteriji streptokoka koja je napala organizam i na koncu izazvala smrt.

Inspekcijski nadzor proveden je nad trima liječnicama s Hitne medicinske pomoći koje su radile u vrijeme kad su roditelji doveli malog Gabrijela u Hitnu, kao i dvjema pedijatricama,  donosi Slobodna Dalmacija.