Bliži se tužna godišnjica smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića. On je u splitskoj bolnici preminuo zbog multiorganskog zatajenja i sepse, a dva dana prije - dva puta je s hitne poslan kući. Njegova majka pita se zašto vještačenje o okolnostima smrti još nije gotovo.

Galerija


Jedna od posljednjih fotografija Gabrijela Bebića ona je iz helikoptera na letu za splitsku bolnicu. Gabrijel je preminuo u splitskoj bolnici zbog multiorganskog zatajenja i sepse nakon što su ga liječnici na hitnoj dva puta vraćali kući.

Vezani članci Dr. Ksenija Kaleb, pedijatrica Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) Društvo primarnih pedijatara: Nije bilo propusta pedijatrice Kaleb u slučaju smrti dječaka u Metkoviću Hitna pomoć Metković, arhiva (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Roditelji preminulog dječaka iz Metkovića: ''Kad je pedijatrica vidjela Gabrijela, skamenila se i viknula - majko mila, što je ovo?''

"Upravo se nalazimo na mjestu gdje je on zadnji put prošetao, to je hitna i gdje ga nisu htjeli pogledati", kaže Ivana Bebić, Gabrijelova majka.

Gotovo godinu dana čekaju mišljenje vještaka. Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću tvrdi kako ne može odgovoriti na pitanje zašto vještačenje u Zagrebu nije gotovo.

"Možemo reći da se radi o složenom vještačenju s područja hitne medicine, pedijatrije i transfuziologije. Prema obavijesti Odbora za sudbena mišljenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu na vještačenju se intezivno radi i krajem studenog se očekuje izlaganje na Odboru".

Vještačenje je najprije trebalo biti obavljeno u Zagrebu, pa je prebačeno u Osijek, potom u Rijeku, nakon toga Split i sad na kraju vraćeno u Zagreb. Pitali smo zagrebački Medicinski fakultet kad će vještačenje biti gotovo i zašto to toliko dugo traje. Odgovorli su kako nisu ovlašteni za davanje takvih podataka.

"Zašto ti ljudi koji i dan danas rade štetu nisu tamo gdje trebaju biti. Zašto se vještačenje oteže? Očito žele nešto sakriti, ali im ne ide u prilog", kaže gospođa Bebić.

U siječnju je Časni sud Liječničke komore donio rješenje o zastajanju s disciplinskim postupkom protiv troje liječnika kod kojih su utvrđeni propusti u liječenju dječaka, kažu u komori. Disciplinski postupak pred tijelima Komore je, tvrde, time zaustavljen, a nastavit će se po okončanju postupanja pravosudnih tijela. Pitali smo ministarstvo zašto još nitko nije odgovarao za ovaj slučaj te što su napravili.

Ministarstvo zdravstva poduzelo je sve aktivnosti u dijelu inspekcijskog nadzora iz svoje nadležnosti, te je ovaj slučaj na daljnjem nadležnom postupanju u DORH-u.

Gabrijela nema već gotovo godinu dana, a obitelj poručuje da neće odustati od borbe za istinu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr