Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vjerujem da će se problem sa Slovenijom riješiti do kraja ove godine, i da će Hrvatska do sredine sljedeće godine završiti pregovore s EU, kazala je u intervjuu koji je u četvrtak ujutro objavio austrijski radio ORF hrvatska premijerka Jadranka Kosor.


'Vjerujem da će se taj problem (sa Slovenijom) moći riješiti još 2009. godine i sve ćemo učiniti da do toga stvarno i dođe. U taj proces uključen je stvarno vrlo mali broj ljudi. Premijer Pahor i ja složili smo se oko okvira unutar kojeg se pregovori odvijaju', rekla je hrvatska premijerka u intervjuu koji je vodio dopisnik ORF-a za Balkan Christian Wehrschuetz. Kosor je kazala da je započela pregovore sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom i da oni idu u dobrom smjeru.

Kosor sigurna u postojanje energije i volje

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedima danas svaki peti testirani pozitivan, COVID bolnice im se sve brže pune, a građani opet prosvjeduju protiv mjera Žilet žica na hrvatsko-slovenskoj granici - 5 Prevozio migrante, bježao policiji pa se zabio u zid: Preminuo Pakistanac, pet ljudi prevezeno u bolnicu

'Postignuto je ozračje povjerenja i obostranog poštovanja. Više o tome ne mogu reći, jer smo se dogovorili da nećemo o tome govoriti u javnosti sve dok sve točke ne budu usuglašene', nastavila je ističući kako je uvjerena da će u 'dogledno vrijeme stvar biti riješena'. Hrvatska je, kazala je Kosor, radila na pregovorima s EU kao da nema slovenske blokade. 'U trenutku kada blokada prestane, bit ćemo spremni poglavlja pregovora brzo otvoriti i zatvoriti. Sigurna sam da ima dovoljno energije i volje za to i uvjerena sam da ćemo ostvariti cilj i to do sredine sljedeće godine', rekla je šefica hrvatske vlade za austrijski radio.

>> Kosor i Pahor i dalje 'tajanstveni'

Novinar podsjeća da takvo stajalište dijeli i povjerenik za proširenje Olli Rehn, ali navodi i to da Hrvatska još nije otvorila poglavlje o poljoprivredi te da još puno toga mora napraviti u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Uz to, navodi ORF, Nizozemska blokira otvaranje pregovora o pravosuđu zbog toga što glavni haški tužitelj Serge Brammertz od Hrvatske traži topničke dnevnike. 'Neke papire smo našli i odmah predali, a objasnili smo i sudbinu svakog dokumenta kojeg nismo mogli pronaći. U ovoj fazi pregovora s EU i nakon što su hrvatski generali u Den Haagu, za nas bi sada bilo katastrofalno bilo što skrivati što bi nam moglo štetiti na putu prema EU', objasnila je hrvatska premijerka.(Hina)