Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor vjeruje

'Probleme sa Slovenijom riješit ćemo do kraja godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerujem da će se problem sa Slovenijom riješiti do kraja ove godine, i da će Hrvatska do sredine sljedeće godine završiti pregovore s EU, kazala je u intervjuu koji je u četvrtak ujutro objavio austrijski radio ORF hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

'Vjerujem da će se taj problem (sa Slovenijom) moći riješiti još 2009. godine i sve ćemo učiniti da do toga stvarno i dođe. U taj proces uključen je stvarno vrlo mali broj ljudi. Premijer Pahor i ja složili smo se oko okvira unutar kojeg se pregovori odvijaju', rekla je hrvatska premijerka u intervjuu koji je vodio dopisnik ORF-a za Balkan Christian Wehrschuetz. Kosor je kazala da je započela pregovore sa svojim slovenskim kolegom Borutom Pahorom i da oni idu u dobrom smjeru.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Ignorira Tuerka Pahor: Imamo dobar sporazum i dobit ćemo potporu

Kosor sigurna u postojanje energije i volje

'Postignuto je ozračje povjerenja i obostranog poštovanja. Više o tome ne mogu reći, jer smo se dogovorili da nećemo o tome govoriti u javnosti sve dok sve točke ne budu usuglašene', nastavila je ističući kako je uvjerena da će u 'dogledno vrijeme stvar biti riješena'. Hrvatska je, kazala je Kosor, radila na pregovorima s EU kao da nema slovenske blokade. 'U trenutku kada blokada prestane, bit ćemo spremni poglavlja pregovora brzo otvoriti i zatvoriti. Sigurna sam da ima dovoljno energije i volje za to i uvjerena sam da ćemo ostvariti cilj i to do sredine sljedeće godine', rekla je šefica hrvatske vlade za austrijski radio.

>> Kosor i Pahor i dalje 'tajanstveni'

Novinar podsjeća da takvo stajalište dijeli i povjerenik za proširenje Olli Rehn, ali navodi i to da Hrvatska još nije otvorila poglavlje o poljoprivredi te da još puno toga mora napraviti u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Uz to, navodi ORF, Nizozemska blokira otvaranje pregovora o pravosuđu zbog toga što glavni haški tužitelj Serge Brammertz od Hrvatske traži topničke dnevnike. 'Neke papire smo našli i odmah predali, a objasnili smo i sudbinu svakog dokumenta kojeg nismo mogli pronaći. U ovoj fazi pregovora s EU i nakon što su hrvatski generali u Den Haagu, za nas bi sada bilo katastrofalno bilo što skrivati što bi nam moglo štetiti na putu prema EU', objasnila je hrvatska premijerka.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene