Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Budimo iskreni, postojeći način ocjenjivanja učenika i evaluacija ishoda njihova učenja ne zadovoljavaju i nisu ekvivalentni postignutom znanju, stečenim sposobnostima i vještinama', napominje profesorica Benček.


Ankica Benček, nekadašnja profesorica matematike i fizike, koja je radni vijek uz to provela i kao pedagog, osvrnula su u kolumni za portal Lupiga na problem koji već dugo muči školstvo, takozvanu inflaciju petica, te ponudila rješenje kako tome doskočiti.

Vezani članci Novosti oko mature - 7 Elitna zagrebačka gimnazija san je mnogih, no samo su učenicima jedne škole vrata širom otvorena: ''To je diskriminacija'' Ministrica Blaženka Divjak Bivša ministrica o prijemnim ispitima za škole: ''Problem je stvaran, ali opet se radi ono što je lakše, a ne pametno''

Kako bi se izbjeglo poklanjanje ili kupovina visokih ocjena učenicima radi što lakšeg upisa, Benček je mišljenja da bi bilo dobro svima svima dozvoliti izravan upis u škole koje žele, ali zato prvu godinu učiniti maksimalno selektivnom.

18-godišnjaci ukrali ispite za državnu maturu, žena (43) ih uništila

"Budimo iskreni, postojeći način ocjenjivanja učenika i evaluacija ishoda njihova učenja ne zadovoljavaju i nisu ekvivalentni postignutom znanju, stečenim sposobnostima i vještinama. Već u prvom razredu ili na prvoj godini se vidi velik nerazmjer donesenih ocjena i elementarnih znanja koja bi trebalo nadograđivati".

"Štetno je i opasno za pojedinca i društvo kada učenik s visokom ocjenom zauzme mjesto onome tko stvarno uvijek svoju ocjenu brani svojim obrazovanjem, sposobnošću i spremnošću da i dalje bude takav i sve se više razvija. Upisivanjem nesposobnih oduzimamo prostor sposobnima, talentiranima i izvrsnima. To je veliki propust, pa i grijeh", ističe Benček i naglašava:

'Uspjeh u životu nije određen samo državnom maturom ili upisom na određeni fakultet'

"Prirodna selekcija je najbolja selekcija. Ne može 70 do 80 posto učenika u završnim razredima biti odlično. To nije prirodno i nije normalno. Bilo bi dobro svima, ali baš svima dozvoliti izravan upis u škole koje žele i prvu godinu učiniti maksimalno selektivnom. Bolje izgubiti godinu dana, nego mučiti sebe i druge i živjeti u laži", kaže. 

Pročitajte cijelu kolumnu gospođe Benček na SLJEDEĆEM LINKU. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju