Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugledna profesorica u mirovini

INFLACIJA PETICA 'Nenormalan je i neprirodan postotak odlikaša pred upise'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Budimo iskreni, postojeći način ocjenjivanja učenika i evaluacija ishoda njihova učenja ne zadovoljavaju i nisu ekvivalentni postignutom znanju, stečenim sposobnostima i vještinama', napominje profesorica Benček.

Ankica Benček, nekadašnja profesorica matematike i fizike, koja je radni vijek uz to provela i kao pedagog, osvrnula su u kolumni za portal Lupiga na problem koji već dugo muči školstvo, takozvanu inflaciju petica, te ponudila rješenje kako tome doskočiti.

Pročitajte i ovo Prosvjed učitelja Uredba o koeficijentima Ministarstvo objavilo koliko će rasti plaće učiteljima, Fuchs poručio: "Ovo je najveće povećanje dosad!" Slika nije dostupna Nudi dodatne mogućnosti Najbrži, najjednostavniji i iznimno koristan: Kalkulator za upis u srednje škole dobio novo ruho

Kako bi se izbjeglo poklanjanje ili kupovina visokih ocjena učenicima radi što lakšeg upisa, Benček je mišljenja da bi bilo dobro svima svima dozvoliti izravan upis u škole koje žele, ali zato prvu godinu učiniti maksimalno selektivnom.

18-godišnjaci ukrali ispite za državnu maturu, žena (43) ih uništila

"Budimo iskreni, postojeći način ocjenjivanja učenika i evaluacija ishoda njihova učenja ne zadovoljavaju i nisu ekvivalentni postignutom znanju, stečenim sposobnostima i vještinama. Već u prvom razredu ili na prvoj godini se vidi velik nerazmjer donesenih ocjena i elementarnih znanja koja bi trebalo nadograđivati".

"Štetno je i opasno za pojedinca i društvo kada učenik s visokom ocjenom zauzme mjesto onome tko stvarno uvijek svoju ocjenu brani svojim obrazovanjem, sposobnošću i spremnošću da i dalje bude takav i sve se više razvija. Upisivanjem nesposobnih oduzimamo prostor sposobnima, talentiranima i izvrsnima. To je veliki propust, pa i grijeh", ističe Benček i naglašava:

'Uspjeh u životu nije određen samo državnom maturom ili upisom na određeni fakultet'

"Prirodna selekcija je najbolja selekcija. Ne može 70 do 80 posto učenika u završnim razredima biti odlično. To nije prirodno i nije normalno. Bilo bi dobro svima, ali baš svima dozvoliti izravan upis u škole koje žele i prvu godinu učiniti maksimalno selektivnom. Bolje izgubiti godinu dana, nego mučiti sebe i druge i živjeti u laži", kaže. 

Pročitajte cijelu kolumnu gospođe Benček na SLJEDEĆEM LINKU. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene