Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nesreća kod pule

Lovac gađao divljač pa pogodio i teško ozlijedio kolegu: Policija izdala važno upozorenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom lova u okolici Pule teško je ozlijeđen jedan od lovaca. Policija poziva na oprez i pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

Pulska je policija u subotu, 4. prosinca oko 10.55 sati, zaprimila dojavu da je prilikom lova na šumskom području kod Stancije Peličeti ranjen lovac.

Pročitajte i ovo Sudar u Puli očevid u tijeku FOTO Teška nesreća u Puli: Vatrogasci izvlačili ljude iz auta, troje prevezeno u bolnicu Ilustracija napad u baru Pas napao 5-godišnjaka, majka opisala horor koji su prošli: "Vidjela sam da mu je cijelo lice otkinuto"

Lovac (61) je tijekom organiziranog lova, iz puške ispalio nekoliko hitaca prema divljači, a jedno zrno je pritom pogodilo i 53-godišnjaka.

Ozlijeđeni muškarac prevezen je u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno kako je teže ozlijeđen te je zadržan na liječenju.

Policija utvrđuje okolnosti događaja te će o provedenim izvidima dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Kako bi se izbjegle nesreće u lovu, odnosno kako bi se zaštitila sigurnost svih sudionika lova, ali i drugih građana te imovine, Policijska uprava istarska apelira na pojačan oprez lovaca te pridržavanje pravila lovačkog ponašanja.

"Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je kako je lovačko oružje vatreno oružje kojim je dopušteno loviti divljač po propisima o lovstvu. Lovačko oružje ne smije se nositi bez oružnog lista i isprave o identitetu te se ne smije upotrebljavati izvan lovišta, civilnih strelišta ili drugih mjesta koja su određena za vježbe gađanja. S oružjem i streljivo mora se postupati s osobitom pažnjom, a to se prije svega odnosi na pravilno čuvanje, pravilnu i stručnu upotrebu, nošenje, prenošenje i držanje oružja u ispravnom stanju.

Oružje i streljivo moraju se čuvati tako da nisu dostupni osobama koje ga nisu ovlaštene posjedovati (pogotovo djeci), i to zaključani i odvojeni u metalnom ormaru, sefu ili sličnom spremištu. Vlasnik je dužan oružje čuvati u stambenom ili drugom prostoru u mjestu prebivališta, a ukoliko odlazi na vrijeme duže od godinu dana, oružje treba predati na čuvanje osobi koja ima oružni list za držanje ili držanje i nošenje oružja ili ovlaštenom trgovcu oružjem.

Zakon isto tako propisuje da se oružje za lov može posuđivati, ali samo osobama koje imaju oružni list za takvu vrstu oružja ili odobrenje za nabavu takve vrste oružja. U slučaju gubitka ili krađe lovačkog oružja i streljiva, vlasnici su dužni bez odgode prijaviti policiji takve događaje.

U cilju izbjegavanja nesreća u lovu, podsjećamo na neka osnovna pravila sigurnosti u lovu:

Prilikom odlaska i povratka iz lova, odnosno izvan lovišta i strelišta, oružje se mora prenositi u odgovarajućim navlakama ili kovčezima nenapunjeno.

Lovačko oružje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjenje vidljivosti, za vrijeme elementarnih nepogoda i noću, osim za vrijeme mjesečine pri odstrelu određenih vrsta divljači.

Kada se ne lovi, oružje treba biti prazno.

Oružje se ne smije ostavljati bez nadzora (naslonjeno na drvo, u automobilu ili slično).

Oružjem se mora rukovati oprezno i odgovorno.

Oružje se ne smije okretati prema sebi ili drugim osobama, već uvijek u sigurnom smjeru.

Prst se ne smije držati na otponcu.

Prije i za vrijeme lova ne smije se konzumirati alkohol.

Budući da se najveći broj nesreća u lovu događa zbog slabog raspoznavanja lovaca po obraslim i šumskim prostorima, sudionici lova trebali bi nositi reflektirajuće/jasno vidljive kape ili prsluke narančaste ili crvene boje. Policija također upozorava građane koji beru gljive, planinare, voze bicikl ili šetaju na mjestima gdje se odvija lov da radi vlastite sigurnosti nose reflektirajuću ili svjetliju odjeću", objavila je policija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene