Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osuda ponašanja

Ustavni sudac koji susjede zalijeva vodom nakon reakcija na incident: "Da vas zovem da snimite kako zalijevam vrt - kasno je, danas sam već zalio"

Aktualno Galerija Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 1 Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 2 Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 2 Foto: DNEVNIK.hr Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 3 Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Abramović, sudac Ustavnog suda - 4 Galerija 1/4 >>
Priča o ustavnom sucu Andreju Abramoviću, koji susjede polijeva vodom, danas je privukla pažnju politike. Svi osuđuju njegovo ponašanje i smatraju da treba biti sankcioniran. No kada pogledamo u propise, vidimo da upravo zahvaljujući politici koja ga je i izabrala, to nije nimalo jednostavno.

Sudac koji bira polijevanje vodom kako bi otjerao susjede čiju prisutnost ne želi u susjednom dvorištu - neprihvatljivo je ponašanje, složni su i struka i politika.

"Naoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje jednog suca Ustavnog suda", kaže Damir Habijan, HDZ-ov član Odbora za pravosuđe.

''Svakako se Ustavni sud o ovome treba očitovati i vidjeti na koji način sankcionirati suca Andreja Abramovića'', smatra Nikola Grmoja.

Nakon što su u subotu stigle prve osude na njegov račun, suca Abramovića upitali smo u nedjelju ima li što dodati ili objasniti o cijelom događaju. Ovo je njegov odgovor. ''Što sam imao kazati, kazao sam. Da vas zovem da snimite kako zalijevam vrt - kasno je, danas sam već zalio. Sutra najavljena kiša. Zvat ću vas u utorak ako vas bude interesiralo'', rekao je Abramović.

Podsjetimo, Andrej Abramović u tri je navrata osobe koje su koristile dvorište zgrade u kojoj rade zalijevao vodom želeći ih otjerati. Sukob je eskalirao u srijedu oko 19 sati kada je djevojci koja mu je pokušala oteti crijevo za vodu, prema njezinim riječima, pokušao glavu nabiti na šiljčanu ogradu, na što su prisutni uzvratili gađajući ga blatom. U sve se uplela i policija, koja provodi kriminalističko istraživanje.

''Ustavnopravni stručnjaci s kojima sam razgovarala kažu da je u slučaju sankcioniranja ustavnih sudaca prostor izrazito sužen jer njih štiti imunitet baš kao i saborske zastupnike.

Taj imunitet može biti skinut odlukom većine ustavnih sudaca u slučaju kaznenog progona. No kada je u pitanju etički kodeks i njegovo kršenje, sankcije nisu propisane, pa sve ostaje na pojedincu, odnosno eventualnom pritisku drugih sudaca, državne vlasti, struke i javnosti'', izvijestila je reporterka Jelena Rastočić za Dnevnik Nove TV.

''Zapravo kad dođeš do određene funkcije u hrvatskoj sudbenoj vlasti, nakon toga ispada da možeš na miru čekati mirovinu i raditi što hoćeš. To su stvari koje se moraju mijenjati'', istaknuo je predsjednik Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.

Ustavne suce bira dvotrećinska većina u Saboru, no to je zapravo rezultat konsenzusa dviju najvećih stranaka. Tako je sudac Abramović došao iz kvote SDP-a. ''Most je tada kada se birao ovaj sramotni sastav bio protiv takvog načina izbora i ovo je rezultat politike SDP-a i HDZ-a. Ovo je rezultat njihove trgovine i njihova sramotnog kadroviranja'', smatra Grmoja. Peđa Grbin o toj temi danas delegira Jakšića, koji kaže kako se u Ustavnom sudu na taj način kadrovira od neovisnosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Naložene mjere opreza Obiteljsko nasilje kod Požege: Godinama vrijeđao i tukao suprugu pa napao i trudnu kćer, prijetio da će ih ubiti

Pročitajte i ovo Marijan Matijević u istražnom je zatvoru Vukovarci ogorčeni zbog napada na dječaka koji je nosio masku s hrvatskim obilježjima: "Situacija je napeta i nepodnošljiva"

''Unutar SDP-a sigurno da ne postoji politička odgovornost jer naš je stav prema tome jasan. Ako se pokaže da je došlo do kršenja zakona, ako se pokrenu određeni koraci od Ustavnog suda, mi nikoga s takvim krimenom nećemo štititi'', rekao je Jakšić.

HDZ, koji zajedno s SDP-om kreira takvu praksu izbora, prstom upire u - Zorana Milanovića! ''Riječ je o sucu koji je u prijateljskim odnosima s predsjednikom države, gospodinom Milanovićem, i proteklih nekoliko tjedana zapravo vrlo često slušamo upravo iz njegovih usta kako govori o HDZ-ovu pravosuđu, pa možemo i željno iščekujemo njegovu reakciju upravo na ovo neprimjereno i vulgarno ponašanje'', kazao je Damir Habijan.

Predsjednika smo i u subotu i nedjelju tražili komentar o ovoj situaciji. Odgovor nismo dobili. Treba pričekati što će pokazati policijska istraga, no svi se naši sugovornici slažu, bez obzira na to kakav je ustavni sudac, Andrej Abramović svojim postupkom prema sugrađanima nanio je štetu ugledu institucije koju predstavlja.

 

Više o sucu Abramoviću pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene