Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Umro u splitskoj bolnici

Počelo suđenje za smrt Kristiana Vukasovića, sud želi znati s kim je bio u ćeliji, došao i otac: "Svakim danom je sve teže i teže"

Aktualno Galerija Obitelj Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Obitelj Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kristian Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Kristian Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Stipan Vukasović, otac Kristiana Vukasovića (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/3 >>
Na Općinskom sudu u Zadru održalo se pripremno ročište zbog smrti Kristijana Vukasovića (18). On je umro u kolovozu 2019. u splitskoj bolnici.

Vukasović (18) je bio osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara. Zbog psihičkog stanja u kojem se nalazio, nekoliko je puta hospitaliziran. Zadnji put bio je dovezen 20 dana prije smrti.

Iako je obdukcija pokazala da je umro prirodnom smrću, obitelj mladića tvrdi da je došlo do niza propusta državnih tijela. 

Na pripremnom ročištu na sudu u Zadru prihvaćeni su svi dokazi koje je predložila obitelj Vukasović, ali i svi dokazi koje je predložila država, odnosno DORH. Na ročištu je bio i otac preminulog Kristiana. Rekao je da je njegova supruga bolesna i da zato nije mogla doći.

"I meni je teško, ali skupim snage. Svakim danom mi je sve teže i teže, od kada se ustanem do kada legnem stalno mi je moj sin na pameti. Mi samo želimo da se utvrdi istina. Činjenica je da je Kristian bio dobrog zdravlja kada je ušao u zatvor, a izašao je mrtav", rekao je Stipan Vukasović, prenosi Slobodna Dalmacija

Vinko Ljubičić, odvjetnik obitelji tvrdi da žele saznati kako i pod kojim okolnostima je Kristian umro, je li bilo propusta u zatvoru, kod sudskih odluka, na liječenju u Zagrebu. Stoga su, piše Slobodna, tražili i vještačenje Medicinskog fakulteta u Zagreb jer smatra da je bilo propusta u liječenju koji su u izravnoj vezi sa smrću mladića. 

"Sud je zatražio svu medicinsku dokumentaciju i prihvatio izvesti sve dokaze, uključujući i taj dokaz medicinskim vještačenjem. Prihvaćeno je i da se utvrde imena i prezimena osoba koje su u pretežitom dijelu boravile s Kristianom u zatvoru na splitskim Bilicama kako bi se utvrdilo kako se tretirao. Osobito kako je došlo do nastanka modrica po tijelu koje su neprijeporno utvrđene u zapisniku o obdukciji", dodaje Ljubičić. 

Pročitajte i ovo Stipan i Kristina Vukasović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 preminuo u bolnici Smrt mladića koja je potresla Hrvatsku: Država se ne želi nagoditi s obitelji Kristiana Vukasovića

Obitelj je iz Jesenica Omiša, a Vrhovni sud je, na zahtjev Općinskog suda u Splitu čiju odgovornost roditelji također propituju, slučaj dodijelio sudu u Zadru. Obitelj traži 700.000 kuna od države.

Zatvor je teško podnosio

Njegov otac Stipan Vukasović u rujnu 2019. detaljno je pričao za Provjereno o cijelom slučaju. Ispričao je kako je Kristian još od djetinjstva imao mentalnih i tjelesnih poteškoća, a s 13 godina dijagnosticirana mu je i piromanija. Nju je kontrolirao sve do proljeća 2019. godine. Bio je povučen jer je drugačiji.

Zbog izazivanja požara završio je u pritvoru s jedva navršenih 18 godina, no zatvor je teško podnosio. Sucu je priznao krivnju, rekavši da je to njegova bolest učnila. Poslan je u istražni zatvor na 113 dana. Preklinjao je da ga maknu.

"Cijeli sustav – od pravosuđa, uprave cijelog zatvora, i odvjetnika – je znao od čega on boluje. Nitko se za njega zauzeo nije", rekao tada otac Stipan.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene