Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primoštenska Gospa nešto treba

Građanima ponuđeno: Platite 500 eura za stepenicu, dobit ćete uklesano ime

Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Načelnik Primoštena Stipe Petrina o stepenicama do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) Načelnik Primoštena Stipe Petrina o stepenicama do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Najveći hrvatski kip Bogorodice, onaj Gospe Loretske u Primoštenu, ponovno izaziva polemike.

Do kipa Gospe u Primoštenu općina planira izgraditi gotovo 3000 stepenica, a sve bi trebali, po vlastitom izboru, dobrovoljno financirati mještani. Svaka stepenica stoji 500 eura, a donatori će zauzvrat dobiti u nju uklesano ime.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Peđa Grbin Otkrio hoće li i dalje voditi SDP Peđa Grbin za Dnevnik Nove TV: "Bio bi to državni udar, vjerujem da nitko nema hrabrosti učiniti takvu svinjariju"

Skupocjeni i, kažu mnogi, rijetko viđeni unikat. Ali do kipa primoštenske Gospe trenutačno se može doći samo makadamom. Za dvije godine do njega bi trebala voditi tri duga stepeništa s 2900 stepenica. No 14 milijuna kuna potrebnih za izgradnju općina nema.

''To smo ponudili građanima i onima koji štuju Majku Božju Loretsku na donaciju, jednu stepenicu'', rekao je Stipe Petrina, načelnik Primoštena, objašnjavajući cijenu nezahvalnim terenom.

Donacija je dobrovoljna, a tko donira, dobit će uklesano ime u stepenište. Ideja je to o kojoj su stanovnici Primoštena različita mišljenja. ''Neka financira tko može'', kaže Divna iz Primoštena. ''Nisam baš za tu ideju. Mislim da je to nepotrebno'', rekao je Jure iz Primoštena.

Na 17 metara visok betonski kip Gospe postavljen je mozaik od zlata, srebra i stakla. Kip je vrijedan više od dva milijuna kuna, blagoslovljen je prije sedam mjeseci, a može se vidjeti čak i sa susjedne talijanske obale. Izgradnja stepenica mogla bi biti i sedam puta skuplja od samog kipa. Primoštenska oporba Gospu podržava, no smatraju da postoje prioriteti.

Po 500 eura za stepenice do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Načelnik Primoštena Stipe Petrina o stepenicama do Gospe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr ''Dvije trećine Primoštena nije pokriveno odvodnjom. Mi bismo ipak gledali male ljude kojima treba omogućiti normalan život'', rekao je nezavisni vijećnik Šime Šarić.

Kritičari su projekt još prije nekoliko godina nazvali megalomanskim. No načelnik Petrina uvjeren je da će ovo biti središte vjerskog turizma. U uspjeh ne sumnja iako je planiranih stepenica više nego stanovnika u cijeloj općini.

''Mi imamo jako, jako veliku dijasporu. Jako puno njih se javilo'', kazao je Petrina. Zakažu li donatori, u općini vjeruju u mogućnost korištenja europskih fondova. Ako Gospa, u međuvremenu, ne providi neko treće rješenje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene