Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prokušani model 'podijeli pa vladaj!' očito se primjenjuje i u pokušaju smirivanja studentskog bunta. Dok su neki fakulteti, po uzoru na druge, ulazili u blokadu nastave zahtijevajući besplatno školovanje, drugi su iz nje izlazili ili barem to pokušavali.


Ministar obrazovanja Dragan Primorac i rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš uspjeli su tako posvađati studente. Pred zgradom Hrvatskih studija poslijepodne umalo fizički sukob. Oči u oči dvije skupine posvađanih studenata - jedni za blokadu nastave, drugi se peticijom bore protiv blokade i samo oni smiju ući u zgradu. Nastavu je zapravo blokirao sam dekan, predavanja nema do ponedjeljka, dok se stanje oko zgrade ne smiri. Usudio se ipak izaći pred razjarenu masu.

Vezani članci Ilustracija Krvavi obračun ispred nargila-bara: Pucnjava, napad mačem i teško ozlijeđen muškarac Srbi na sjevernom Kosovu blokirali ceste Kurti večeras udara na sjever Kosova? Dao je ultimatum da se do navečer maknu barikade, oglasio se i NATO


Voditelju Hrvatskih studija pljesak

'Mi možemo u zgradu pustiti samo one studente koji imaju nastavu i koji ne žele blokirati nastavu, samo oni mogu ući u zgradu. Ovi koji nasilno žele ući ne', kaže voditelj Hrvatskih studija dr. Zvonimir Čuljak, koji je za te riječi dobio pljesak. Oni najborbeniji, studenti Filozofskog fakulteta odbacili su zaključke Rektorskog zbora. O nadoknadi nastave sami će kažu odlučiti na plenumu. Ne boje se mogućih represivnih mjera. Njihove ciljeve i metode podržao je i dekan na fakultetskom vijeću.

'Samo preko mene mrtvog'

'Rekao je ovako, citiram, da samo preko njega mrtvog može policija ući na fakultet. Ako se to nama čak i dogodi, to je regulirano kodeksom ponašanja u kojem stoji da ako se dogodi policijska intervencija mi pružamo pasivni otpor, sjedamo na pod i jedini način da nas istjeraju s fakulteta je da nas iznesu van', kaže jedan student. Blokadu Akademije dramskih umjetnosti studenti nazivaju kreativnom. A da je najkreativnija među bunotvnicima kći HNS-ovke Vesne Pusić, studenti demantiraju.

Na ukidanje školarina Vladu je pozvao i sindikat znanosti. 400 milijuna kuna kažu nije ništa za proračun od 116 milijarda. 'Bitno je načelo da nema školarina u visokom obrazovanju, a ima li penala zato što je netko pao tri godine zaredom, to neka studenti riješe', kaže Vilim Ribić. I umjesto da se pobuna stišava, studenti sve glasniji, od blokade neće odustati sve dok ne dobiju besplatno obrazovanje za sve.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju