Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio za pola sata

Ništa od dogovora ministra Marića i veledrogerija, sastanak naprasno prekinut: "Duguje nam se pet milijardi kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Zdravko Marić i predstavnici veledrogerija danas su se sastali kako bi razgovarali o dugu sustava prema veledrogerijama.

Sastanak je završio vrlo brzo, već nakon nekih pola sata. Predstavnici veledrogerija izašli su sa sastanka tvrdeći da mogu nastaviti poslovati s državom u visini duga do 2 milijarde kuna. 

"Veledrogerije su napustile sastanak. Dogovora nema", rekli su predstavnici veledrogerija. 

"Četiri veledrogerije koje su odgovorne za više od 70 posto tržišta mogu biti partner sustavu do visine od 2 mlrd. kune duga. Uz uvjet da se dug ne povećava i da se redovno plaća za dvije milijarde. Dug je 4,3 milijarde. Četiri veledrogerije s više od dvije milijarde ne mogu podupirati sustav", rekli su. 

"Dug bolnice trenutačno je 4,3 milijarde, a ljekarni još 700 milijuna. Ukupni dug je 5 milijardu kuna", kažu.

Novinarima se obratio i ministar Zdravko Marić. Rekao je kako o brojevima ne želi, ali je podsjetio kako je stanje u proračunu loše te da će do rebalansa drogerije dobiti barem dio. 

"Nastavit će se ovaj dijalog, nije ovo kraj. Mi ćemo u rebalansu proračuna koji planiramo za idući tjedan osigurati određeni iznos. U ovom trenutku ne bih spekulirao s brojkama. No i do samog formalnog rebalansa mi ćemo nastojati ovih dana preraspodjelom državnog proračuna osigurati dio sredstava da koliko je moguće i ja se nadam uspješno, preveniramo bilo kakve zastoje u opskrbi lijekova", kazao je Marić. 

Pročitajte i ovo Dug bolnice prema veledrogerijama - 1 Traže svoj novac Dug prema veledrogerijama svaki je mjesec 200 milijuna kuna veći, nezadovoljstvo raste: "Očekujemo puno više"

Pročitajte i ovo Veliki dugovi veledrogerijama - 1 u rujnu sustavni model Dogovorena uplata od 500 milijuna kuna veledrogerijama: "Do jeseni ćemo imati lijekove koje sad nemamo"

Nije želio reći ni koliko će osigurati za veledrogerije rebalansom. 

"Uz dužno poštovanje, lijekovi i zdravstveni sustav jako su važni, no svi znamo kakva je proračunska situacija za ovu godinu, a jednako tako i za iduću. Izazovi COVID-a, a onda jednako tako za gospodarstvo", kaže ministar. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene