Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tresla se brda...

Provjerili smo što je s ukidanjem saborske naknade za odvojen život: "Ja ni sam nisam na čisto što i kako"

Tresla se brda, a rodio se nije ni miš. Nakon silne hajke o tome trebaju li zastupnici primati naknadu za odvojeni život, ništa po tom pitanju nije napravljeno. SDP-ov Arsen Bauk prije više od mjesec dana predao je u saborsku proceduru prijedlog da se ta naknada ukine, ali on još nije došao na red.

Naknadu za odvojeni život deklarativno su svi propitivali, u praksi je situacija ipak drukčija. "Kakva je bila atmosfera i kakva su bila očitovanja drugih zastupnika, ja sam mislio da će taj prijedlog biti prihvaćen i prije nego što sam ga poslao", rekao je Arsen Bauk (SDP).

Iz HDZ-a kažu kako SDP želi ukinuti naknadu samo zato što je u problem dovela njihova predsjednika Peđu Grbina.

"Zanimljiva je da se ta inicijativa zapravo javlja u vrijeme kada je postalo javno poznato da gospodin Grbin primao tu naknadu na koju nije imao pravo", rekao je HDZ-ov Damir Habijan.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć - 2 GDJE JE MINISTAR? Potresne ispovijesti djelatnika Hitne: "Ulazimo u stan, vidimo beživotno tijelo djeteta od samo nekoliko godina starosti..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje će biti toplo Nakon suše kiša! Pripremite se na promjenu vremena i ponesite kišobrane

Iz SDP-a odgovaraju da zakon nije prekršen te da Grbin nije sam sebi dodijelio naknadu. "Ako je netko prekršio zakon, to jedino može biti predsjednica odbora koja je donijela rješenje, a ja sam siguran da je gospođa Nada Murganić radila u skladu sa zakonom", rekao je Bauk.

Zbog Grbina, uzvraćaju iz vladajuće stranke, SDP sada želi kazniti sve zastupnike. "Ne možemo sve stavljati u isti koš i žao mi je što su se kolege iz SDP-a, kolege Grbin i Bauk odlučili na takav nemoralan potez", rekao je Habijan.

O naknadi se u nedjelju razgovaralo i na sastanku vladajuće koalicije: "Klubovi su iznijeli svoje mjere. Iskreno, ja ni sam nisam na čisto što i kako", rekao je Dario Hrebak.

Što o naknadi misli oporba?

Stavovi oporbe su jasni. Dužnosnici, kažu, imaju previše povlastica pa nisu u doticaju s problemima građana koje zastupaju.

"Oni ni ne znaju kakav je najam danas u Zagrebu jer imaju povlaštene cijene i slično. Dakle, to se treba sve resetirati", rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

"Ako zastupnici u ovom trenutku potpune nesigurnosti, inflacije, rasta cijena ne shvaćaju da bi možda malo mogli stegnuti remen, onda zbilja mislim da to treba mijenjati", rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Pročitajte i ovo Ukrajinske izbjeglice - 1 HUMANOST I OBAVEZA Pomažu izbjeglicama iz Ukrajine, ali morat će plaćati porez: ''Zapravo mi tu država nije bitna. Mene uvijek vodi srce''

Pročitajte i ovo Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje Nakon ranjavanja žene u Dubravi Svi teški zločini u Hrvatskoj počinjeni su ilegalnim vatrenim oružjem: "Dobrovoljno vraćanje ne daje rezultate, imamo problem"

Važnije pitanje od povlastica, smatraju u Mostu, je zarade li svi zastupnici uopće svoju plaću: "Nije pitanje koliko dobivaju, nego koliko dobivaju oni koji ne rade", rekao je Nikola Grmoja.

Iz SDP-a su najavili kako će tražiti da se ponovno uvede i evidencija dolazaka zastupnika koja je ukinuta zbog pandemije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene