Tresla se brda, a rodio se nije ni miš. Nakon silne hajke o tome trebaju li zastupnici primati naknadu za odvojeni život, ništa po tom pitanju nije napravljeno. SDP-ov Arsen Bauk prije više od mjesec dana predao je u saborsku proceduru prijedlog da se ta naknada ukine, ali on još nije došao na red.


Naknadu za odvojeni život deklarativno su svi propitivali, u praksi je situacija ipak drukčija. "Kakva je bila atmosfera i kakva su bila očitovanja drugih zastupnika, ja sam mislio da će taj prijedlog biti prihvaćen i prije nego što sam ga poslao", rekao je Arsen Bauk (SDP).

Iz HDZ-a kažu kako SDP želi ukinuti naknadu samo zato što je u problem dovela njihova predsjednika Peđu Grbina.

"Zanimljiva je da se ta inicijativa zapravo javlja u vrijeme kada je postalo javno poznato da gospodin Grbin primao tu naknadu na koju nije imao pravo", rekao je HDZ-ov Damir Habijan.

Hitna pomoć Potresne ispovijesti djelatnika Hitne: "Ulazimo u stan, vidimo beživotno tijelo djeteta od samo nekoliko godina starosti..."

Grmljavina Nakon suše kiša! Pripremite se na promjenu vremena i ponesite kišobrane

Iz SDP-a odgovaraju da zakon nije prekršen te da Grbin nije sam sebi dodijelio naknadu. "Ako je netko prekršio zakon, to jedino može biti predsjednica odbora koja je donijela rješenje, a ja sam siguran da je gospođa Nada Murganić radila u skladu sa zakonom", rekao je Bauk.

Zbog Grbina, uzvraćaju iz vladajuće stranke, SDP sada želi kazniti sve zastupnike. "Ne možemo sve stavljati u isti koš i žao mi je što su se kolege iz SDP-a, kolege Grbin i Bauk odlučili na takav nemoralan potez", rekao je Habijan.

O naknadi se u nedjelju razgovaralo i na sastanku vladajuće koalicije: "Klubovi su iznijeli svoje mjere. Iskreno, ja ni sam nisam na čisto što i kako", rekao je Dario Hrebak.

Što o naknadi misli oporba?

Stavovi oporbe su jasni. Dužnosnici, kažu, imaju previše povlastica pa nisu u doticaju s problemima građana koje zastupaju.

"Oni ni ne znaju kakav je najam danas u Zagrebu jer imaju povlaštene cijene i slično. Dakle, to se treba sve resetirati", rekao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

"Ako zastupnici u ovom trenutku potpune nesigurnosti, inflacije, rasta cijena ne shvaćaju da bi možda malo mogli stegnuti remen, onda zbilja mislim da to treba mijenjati", rekla je zastupnica Možemo Sandra Benčić.

Izbjeglice iz Ukrajine Pomažu izbjeglicama iz Ukrajine, ali morat će plaćati porez: ''Zapravo mi tu država nije bitna. Mene uvijek vodi srce''

Dubravko Gvozdanović, sudski vještak za oružje Svi teški zločini u Hrvatskoj počinjeni su ilegalnim vatrenim oružjem: "Dobrovoljno vraćanje ne daje rezultate, imamo problem"

Važnije pitanje od povlastica, smatraju u Mostu, je zarade li svi zastupnici uopće svoju plaću: "Nije pitanje koliko dobivaju, nego koliko dobivaju oni koji ne rade", rekao je Nikola Grmoja.

Iz SDP-a su najavili kako će tražiti da se ponovno uvede i evidencija dolazaka zastupnika koja je ukinuta zbog pandemije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju