Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon ranjavanja žene u Dubravi

Svi teški zločini u Hrvatskoj počinjeni su ilegalnim vatrenim oružjem: "Dobrovoljno vraćanje ne daje rezultate, imamo problem"

Nastavljen je crni niz zločina - mirno nedjeljno jutro u zagrebačkoj Dubravi prekinula je pucnjava. Stariji muškarac pucao je u ženu koja se, prema riječima mještana, vraćala s mise. Zadobila je ozljedu glave, ali nasreću nije životno ugrožena.

Osumnjičeni je vrlo brzo priveden, a policija provodi kriminalističko istraživanje. Prema neslužbenim informacijama bivši su supružnici. No, policija sve okolnosti napada i motive utvrđuje kriminalističkom obradom. Susjedi su šokirani.

''Gotovo da i nema teškog zločina u Hrvatskoj u kojem počinitelji nisu koristili ilegalno vatreno oružje. Ako se gleda iz te perspektive, Hrvatska onda očito ima problem'', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo.

Sudski vještak za oružje Dubravko Gvozdanović rekao je da ovaj slučaj upućuje na dvije činjenice - većina kaznenih djela povezana je s ilegalnim oružjem i ono je očito izuzetno lako dostupno.

Istaknuo je da ne treba donositi paušalne ocjene o broju ilegalnog oružja u Hrvatskoj. ''Takav ilegalni komad predstavlja opasnost za opću sigurnost građana'', upozorio je Gvozdanović u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Vesna Božica Raguž Staničić GOŠĆA DNEVNIKA NOVE TV Psihologinja o stravičnoj likvidaciji u Pločama: "Takve osobe misle da imaju pravo uzeti zakon u svoje ruke, nemaju kajanje…"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna stanovnici u šoku Svjedok stravičnog ubojstva u Pločama: "Čuo sam četiri pucnja. Došli smo pored njega, dijete je bilo mrtvo..."

Ako se radi o crnom tržištu, po Gvozdanoviću ono dolazi švercom s prostora bivše Jugoslavije prema Europi.

Iako policija ističe da je dobrovoljno vraćanje oružja polučilo rezultate, Gvozdanović kaže da ga i dalje ima. ''U jednom trenutku, u razvoju društva, došlo je do stanovitog nepovjerenja prema državnim institucijama iz jednostavne činjenice što nismo uspjeli stvoriti pravedno i pošteno društvo, dapače stvorili smo i pravno nesigurno u mnogim segmentima'', zaključio je Gvozdanović.

 Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene