Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GDJE JE MINISTAR?

Potresne ispovijesti djelatnika Hitne: "Ulazimo u stan, vidimo beživotno tijelo djeteta od samo nekoliko godina starosti..."

Aktualno Galerija Hitna pomoć - 2 Hitna pomoć - 2 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć - 3 Hitna pomoć - 3 Foto: DNEVNIK.hr Hitna pomoć - 4 Hitna pomoć - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hitna pomoć - 1 Galerija 1/4 >>
Problemi se gomilaju u zdravstvu, a od resornog ministra Vilija Beroša ni traga ni glasa. Na sjednicama Vlade čita izvješća o koronavirusu, šalje priopćenja o javno-zdravstvenim akcijama, ali pred novinare nije stao od početka ožujka.

Sada i djelatnici Hitne pomoći od Vilija Beroša traže odgovore - hoće li im se priznati beneficirani radni staž. Objavili su potresne fotografije kako bi pokazali u kakvim uvjetima rade.

Na Facebook stranici koja okuplja djelatnike hitnih pomoći iz cijele Hrvatske - Hitna uživo 194, osvanula je jeziva ispovijest djelatnice splitske Hitne pomoći. 

"Nakon pet minuta jurnjave dolazimo na adresu, i tamo zatičemo beživotno tijelo djevojčice od 3 godine. Reanimaciju provodimo ne znam ni ja koliko dugo… nakon nekog vremena liječnica proglašava smrt. Nitko ništa ne govori, i krenu suze. Nakon par trenutaka zovu nas jer ima još intervencija (…) Obrišemo suze i nastavljamo svoju smjenu, još punih 9 sati", navodi se u objavi. 

"Vjerojatno ste u medijima pročitali o dvostrukom ubojstvu u Pločama.
Naravno, ekipa koja je to sve rano ujutro odradila, odradila je i ostatak
smjene kao da su jutro započeli kavom i krempitom, a ne dvostrukim ubojstvom", navodi se u drugoj objavi. 

Od prometnih nesreća, reanimacija djece, do teško dostupnih terena - o svom radu šokatnim fotografijama na Facebooku progovorili su djelatnici Hitne pomoći. Dio fotografija, kažu, nisu ni mogli objaviti koliko su potresne.

"Hitna medicinska pomoć jedina je žurna služba u Republici Hrvatskoj čiji djelatnici nemaju beneficirani radni staž. On nam je oduzet prije 24 godine i od tada smo u nepovoljnom položaju naspram vatrogasaca i policajaca'', ističe Tomislav Petrušić.

Za 14. travnja najavili su novi prosvjed u Zagrebu kojim će podsjetiti Vladu i Ministarstvo zašto traže benificirani radni staž koji neka druga zanimanja imaju, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Kraći radni staž traže za sve članove tima - od vozača do tehničara, sestara, liječnika. "Možete li se zamisliti da radite istim tempom posao i sa 63 godine? Mislim da je to nemoguće, tijelo radi svoje'', ističe  medicinski tehničar i vozač Silvio Šarec za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Problem s kolima hitne pomoći POTRESNA SVJEDOČANSTVA Infuzija na 41 stupanj, strgani podovi, višesatna čekanja... ''Nije bilo ugodno voziti se u kolima hitne dok krvariš misleći da ćeš izgubiti bebu...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čeka službeni odgovor Medicinski tehničar Hitne ogorčen zbog nevjerojatnih nelogičnosti u sustavu: "Ozlijeđeni nas gledaju kako prolazimo pokraj njih iz suprotnog smjera..."

''S nekih 65 godina bojim se da ću morati sebi prvo pomoći, a ne nekom drugom. Ljudi, budimo svjesni - zdrav djelatnik hitne pomoći je ono što treba svima vama u Hrvatskoj'', napominje Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnike hitne medicinske pomoći.

Ministar Beroš o beneficiranom stažu govorio je krajem veljače, a od tada novinari gotovo da nisu imali priliku postaviti resornom ministru bilo kakvo pitanje o sektoru prepunom problema. A iako joj hitna puca po šavovima, i šefica Maja Grba Bujević po ministrovu obrascu se povukla u medijsku ilegalu.

Više o teškim uvjetima u hitnoj pomoći pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene