Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na pravoslavni Badnjak

Prijavili konzulatu: Hrvati u Subotici trpe uvrede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zabrinuto je zbog incidenta ispred veleposlanstva u Subotici u kojem je skupina ljudi vrijeđala Hrvate.

Brine ih jezik mržnje kojem su bili izloženi pripadnici hrvatske nacionalne manjine u tom gradu te su zatražili od nadležnih tijela Republike Srbije poduzimanje odgovarajućih mjera u cilju pune zaštite konzulata, kao i zaštite pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji.Vodstvo hrvatske manjine u Vojvodini, Hrvatsko narodno vijeće, u otvorenom je pismu izrazilo zabrinutost što gradska uprava u Subotici nije reagirala na šovinističke izgrede spram Hrvata koji su se dogodili tijekom pravoslavnog Badnjega dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oštećena i vozila FOTO/VIDEO Nevrijeme poharalo susjedstvo: Ledena kiša rušila stabla i stupove, parkovi zatvoreni zbog opasnosti Subotica - 2 većinski naseljen Hrvatima Vandalski čin: Prebojan latinični naziv vojvođanskog mjesta Sonta, oglasio se konzulat RH u Subotici

>> U Subotici i Petrovaradinu osvanuli protuhrvatski grafiti

Gradonačelnik - nema dokaza!

Subotički gradonačelnik Saša Vučinić odbacio je kritike hrvatskih institucija i u priopćenju naveo kako ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je bilo vrijeđanja i antihrvatskih izgreda.

Hrvatsko narodno vijeće poručilo je u tom pismu subotičkom gradonačelniku kako je očekivalo da će on ili netko od njegovih suradnika 'javno osuditi događaje u kojima su ne samo vrijeđani građani hrvatske nacionalnosti, nego im se i otvoreno prijetilo'.

Hrvati zvali konzulat

MVPEI je potvrdio za da je 6. siječnja skupina vozila prolazila pored hrvatskog konzulata u Subotici, te da su tom prigodom nepoznati počinitelji uputili niz uvredljivih poruka na nacionalnoj osnovi, usmjerenenih prema pripadnicima hrvatske nacionalne manjine. Osim toga, u ministarstvu se doznaje da je uvredljive i prijeteće poruke upućene toga dana u Subotici potvrdilo više pripadnika hrvatske nacionalne manjine koji su kontaktirali hrvatski konzulat. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene