Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve je na DORH-u

Beroš traži krivca, tko je fotografirao starice u istoj postelji: "Ministar i ravnatelj znali su za fotografiju!"

Aktualno Galerija Propusti u bolnicama, ilustracija - 1 Propusti u bolnicama, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Propusti u bolnicama, ilustracija - 2 Propusti u bolnicama, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Propusti u bolnicama, ilustracija - 3 Propusti u bolnicama, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Propusti u bolnicama, ilustracija - 4 Propusti u bolnicama, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Propusti u bolnicama, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Prijave u zdravstvu pršte na sve strane, ovih dana u bolnicama Sv. Duh u Zagrebu i u Sisku, ali ne samo za one koji nesavjesno liječe ili postupaju prema pacijentima, nego i prema onima koji to razotkrivaju.

Ministru Viliju Berošu se nije svidjelo što je u javnost dospjela fotografija dviju pacijentica na istoj postelji. Iz udruge koja je sve objavila ga optužuju za fotografiju je znao.

Osoba koja je tom fotografijom upozorila na stanje u sisačkoj bolnici mogla bi kazneno odgovarati.

"To je određeno kazneno djelo. To je evidentirano i zdravstvena inspekcija je smatrala da to treba poslati nadležnom tijelu na izvide i daljnje postupanje", kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva. I objašnjava kako je u redu što je netko htio upozoriti na propust, ali "Javno objava takvih fotografija sigurno nije bila u dobroj namjeri".

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Novi detalji užasa Pacijentica sa šokantne fotografije preminula istog dana, iz bolnice sutradan obavijestili dom, a ravnatelj kasnije tvrdio da je - dobro

Pročitajte i ovo Vili Beroš Dvije žene ugurali u krevet Beroš se oglasio nakon sramotne fotografije iz Siska: "Nije mi prihvatljivo takvo postupanje. Zatražili smo očitovanje bolnice"

No ono što su za Dnevnik Nove TV rekli u udruzi Hitna uživo 194, koja je na društvenim mrežama fotografiju i objavila, baca novo svjetlo na cijelu situaciju. Fotografija je nastala u petak, 14. travnja i odmah je krenula kružiti među djelatnicima bolnice.

"Ravnatelj bolnice, koliko mi znamo je bio upoznat s fotografijom već u subotu", kaže Tomislav Petrušić iz udruge. "Nama je fotografija poslana u nedjelju, isti dan kada ju je dobio i sam ministar putem Vibera. Čekali smo dva dana da ministar na nju odreagira, kad smo vidjeli da je to samo još jedan slučaj zataškavanja, odlučili smo je javno objaviti u utorak, 48 sati nakon što smo je primili", pojašnjava.

O svemu će sada odlučivati državno odvjetništvo. "Na DORH-u je sada da procjenjuju je li ovdje riječ o prijavi neke nepravilnosti pa se to može smatrati pod zakon o zviždačima", kaže ministar pravosuđa Ivan Malenica.

Tomislav Petrušić odgovara "Na žalost sada ispada da će više odgovarati osoba koja je uslikala fotografiju nego recimo ravnatelj, koji je izjavio da su obje pacijentice dobro, a znamo da je jedna od njih preminula. Što se tiče identiteta osobe koja je uslikala fotografiju, ne dolazi u obzir da ju odamo", kaže.

Pročitajte i ovo Skandal u sisačkoj bolnici, ilustracija - 2 Dvije pacijentice u krevetu Stigli rezultati istrage nakon šokantnog slučaja u sisačkoj bolnici

Pročitajte i ovo Tomislav Dujmenović i pacijentice sisačke bolnice Ministarstvo zdravstva Pale smjene zbog šokantnog slučaja iz sisačke bolnice: Ravnatelju optužni prijedlog zbog pacijentica u istom krevetu

Ravnatelj i dalje ne staje pred kamere niti odgovara na pozive novinara, ali u četvrtak popodne je poslao priopćenje. Unaprijedit će skrb, izabrati novog šefa hitnog prijema, a djelatnica koja je učinila propust dobila je opomenu.

Do sada se nije moglo čuti ni županiju, osnivača bolnice. "Što se tiče same uprave bolnice, ravnatelja, o tome odlučuje upravno vijeće idući tjedan", kazao je župan Ivan Celjak.

Zasad su i on i bolnica prekršajno prijavljeni, a prijave očekuje i zagrebački sveti Duh.

"Zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela nesavjesnog liječenja, krivotvorenja službene dokumentacije i trgovanja utjecajem", kaže Beroš.

Podsjetimo, u veljači u čekaonici te bolnice preminula su dva pacijenta. Jednog je pronašla obitelj, drugog sanitet. Iz bolnice su tek poručili da čekaju dopis inspekcije, a u gradu koji bolnicom upravlja i dalje su bez komentara.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene