Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državni proračun se u prvih osam mjeseci punio 3,5 posto manje od plana i ako se takva dinamika nastavi do kraja godine, država će imati 3,5 milijarde kuna manje nego što je planirala.


Dok su prihodi manji od očekivanih, rashodi su veći te nastaje veća rupa koju hitno treba zatrpati, piše Večernji list.

>> Linić najavio nove uštede: Evo kojih će se radnika riješiti

Vezani članci Ured Photomata - 3 Stiže jak vjetar u leđa hrvatskim izvoznicima i američkim ulagačima: Ukida se dvostruko oporezivanje sa SAD-om Donald Trump Amerika na nogama: Trump godinama nije plaćao porez - "To su potpuno lažne vijesti, izmišljene, lažne"

Vlada je u ovu godinu ušla s planom da manjak opće države bude 3,4 posto BDP, odnosno 11,5 milijardi kuna, dok HNB procjenjuje da će realizacija biti manjak od 4,8 posto ili 16 milijardi kuna. Pad prihoda od PDV-a u srpnju i kolovozu veći i od 10 posto mogao bi pregaziti i tu prognozu.

Sada se priprema nekoliko opcija za drugi rebalans: rezanje proračuna u investicijskom dijelu, pronalaženje jednokratnih uplata i priprema za novo zaduživanje na domaćem tržištu. piše list. 'Smanjenje PDV-a bila je gruba pogreška jer se sad odnosi radikalno pogoršavaju i na prihodnoj strani', rekao je ekonomist Željko Lovrinčević.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook