Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabri pastir

Preživljavanje obitelji: Ovce čuva na minskom polju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nevjerojatna priča iz Petrove Slatine nedaleko od Osijeka. Sretena Janušića je gola egzistencija natjerala da čuva ovce usred minskog polja.

Posao nema, a mora prehraniti peteročlanu obitelj, iako je svjestan da je svakim korakom bliže sigurnoj smrti. Idila stada ovaca i šetnje uz rijeku brzo prestane kad se osvijestite da vam život visi na niti. Sreten svoje ovce već deset godina na ispašu vodi ravno u minsko polje. 'To meni dolazi kao normalno. Mina je, pa neka je. Što da joj ja radim,' kaže Sreten.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bizarna krađa Ukrali mine iz minskog polja Slika nije dostupna Okolica Zadra Tijekom razminiravanja smrtno stradao pirotehničar

Na suživot s minama tjera ga besparica. Druge livade nema, a ovce hrane pet glava.Pitali smo ga o čemu razmišlja kad zna da svake sekunde može poginuti. 'E to je baš dobro pitanje. Ako poginem, to je OK, ali što ću ako ostanem invalid. Tog se ja bojim,' rekao je Sreten.

Kilometri minskih polja, Sretenovim su ovcama već nekoliko puta pokazali zube. Poginulo ih je više od stotinu, a mine su ubile i njegovog oca. 'A minu kad čujem, ja samo, ono maltene u nesvijest svaki put. I onda trk na krov na kuću da vidim gdje se dimi,' ispričala je Sretenova supruga, Vera Janušević. U minska polja besparica tjera i skupljače puževa.

Kilogram puževa stoji tri kune, a za te tri kune, mnogi su spremni staviti glavu u torbu i ignorirati natipse o minski opasnim područjima. Rizik je velik, a zarada mala. 'Ne radim, jebiga. Prisiljen sam gdje god mogu kunu zaradit,' rekao je sakupljač puževa. Stručnjaci upozoravaju da je to poigravanje sa životom.

Loš primjer, kaže Sreten, ali izbora nema. Strah ga ipak još nije napustio. A jednom će se njegova djeca uspjeti zaposliti. Sreten se nada da će to dočekati živ i neozlijeđen.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene