Marina Lovrić Merzel, bivša sisačko-moslavačka županica, proglašena je krivom na zagrebačkom Županijskom sudu i osuđena je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina. Bivša se županica rasplakala dok je sudac čitao obrazloženje presude.


Marina Lovrić Merzel i ostali suoptuženici za korupciju krivi su po prvoj i drugoj točki optužnice. Lovrić Merzel je osuđena na jedinstvenu kaznu od sedam godina zatvora. S obzirom na to da je osuđena na zatvorsku kaznu veću od pet godina, Merzel su odmah nakon izricanja presude, oko 15 sati, odvezli u zatvor u Remetincu.

Bivša se županica rasplakala kada je sudac čitao obrazloženje presude.

Kada presuda postane pravomoćna bivšoj županici će biti oduzeto više od 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura. Svi nepravomoćno osuđeni moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobeščak osuđen je na godinu dana zatvora. Na zatvorske kazne od godine i pol osuđeni su Bernard Popec koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć i nećak bivše županice Dalibor Rožanković, optužen da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito.

Žužiću uvjetna kazna

Uskokovom optužnicom bili su obuhvaćeni poduzetnik Željko Žužić koji se nagodio s tužiteljstvom nakon što je 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita pa je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine te bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Lovrić Merzel je optužena da je primila od Žužića sto tisuća eura mita kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te da je primljeni novac prikrila kupovinom apartmana u Diklu koji je uknjižen na ime njezinog nećaka.

Bivšu županicu Uskok teteti i da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Marina Lovrić Merzel i Nadan Vidošević Tko se još sjeća za što su optuženi? Presuda za Merzel ili Vidošević nema ni nakon osam godina: "Tako spora pravda više i nije pravda"

Na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšoj županici Marini Lovrić Merzel (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) Žužić ponovio svoj iskaz: "Dao sam Merzel 100.000 eura, čuo sam od nekih osoba da ona i inače uzima novac"

Uz to, Uskok je Merzel Lovrić optužio i za bezrazložne savjetničke usluge te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama te da je na županijski trošak nabavljala hranu piće i gorivo za privatne potrebe.

Lovrić Merzel i njezini suoptuženici uhićeni su u Uskokovoj akciji u travnju 2014. Krajem kolovoza iz istražnog zatvora podnijela je ostavku na dužnost županice, no suđenje je počelo tek krajem lipnja 2018. Formalno je krenulo iznova krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s 'pokajnikom' Žužićem.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju