Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izrečena do kraja godine

'Naši političari ne žele komentirati iako su svjesni da tužiteljstvo govori besmislice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Presuda haškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču bit će izrečena do kraja godine, vjerojatno oko Božića. Izvijestio je to predsjednik haškog suda u govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Nakon više od dvije godine suđenja, generali jedva čekaju kraj. 'Ovo ni na koji način ne obvezuje sudsko vijeće da moraju unutar nekog roka donijeti presudu ali ja sam se nadao presudi do Božića', rekao je Luka Mišetić, odvjetnik generala Ante Gotovine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ICTY: Leslie priznao da je bilo znatno više vojnih ciljeva u Kninu Slika nije dostupna Haag: Tužiteljstvo traži odbacivanje prigovora obrane hrvatskih generala

I povjesničari su nestrpljivi. 'S obzirom na teze koje je iznijelo tužiteljstvo, nije stvar u objektivnom prikazu i kažnjavanju zločina, već mi se čini da su stvari političke', smatra povjesničar Ante Nazor.

'Očekujem da će sudsko vijeće donijeti jedino pravedno rješenje, a to je oslobađajuća presuda za generala Gotovinu', dodao je Mišetić. Presuda generalima mogla bi biti otprilike u terminu obljetnice uhićenja generala Gotovine. Haške odluke nerijetko su bile simbolički vezane za neke događaje.

'Poznajem ovo sudsko vijeće. Ne mislim da razmišljaju o simbolici presude i datuma presude. Žele donijeti presudu u razumnom roku, a to je 2 do 3 mjeseca od završnih riječi', uvjeren je Mišetić.

'Hrvatski političari ne žele komentirati'

Pred UN-om sudac Robinson spomenuo je i topničke dnevnike iz Oluje. Iako ih je sud proglasio nebitnima za postupak spominju se kao problem suradnje. Jasna je to ne pravna već politička poruka suda Hrvatskoj.

'Događa se da u susjednim državama političari jasno govore o nekim stvarima iako nisu u pravu, a naši političari ne žele komentirati stvari iako su svjesni da je ono što govori tužiteljstvo čista besmislica', smatra Nazor.

>> Gotovina optimističan, očekuje oslobađajuću presudu

Naši vodeći političari ne žele komentirati zbivanja u Haagu. Profesor Nazor kaže, to će utjecati na politiku ali ne na pisanje hrvatske povijesti, jer povjesničari se bave dokumentima i punim kontekstom za razliku od sudova.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene