Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istaknuti član Hrvatske seljačke stranke i njezin nekadašnji saborski zastupnik i potpredsjednik Hrvatskog sabora, pijanist Stjepan Radić umro je jučer u Zagrebu u 82. godini.


Do 1991. godine nije pripadao ni jednoj političkoj stranci, a tada se učlanjuje u HSS, čiji je bio i zamjenik predsjednika i počasni predsjednik. Kao HSS-ov zastupnik u trećem sazivu Hrvatskog sabora od 1995. postaje i potpredsjednik Sabora. Stjepan Radić rođen je u Zagrebu, 9. studenoga 1928. Zbog svog političkog angažmana 1945. godine pretučen je i izbačen sa svih dužnosti ondašnje Jugoslavije. Nakon emigracije izručen je i osuđen na godinu dana zatvora. Nakon uvjetnog otpuštanja, maturirao je i upisao Filozofski fakultet (anglistiku).

Vezani članci Hrvoje Frankić HSS i SDP zajednički izlaze na izbore u Zagrebačkoj županiji: "Mediji su puni različitih afera koje Kožić i HDZ iz dana u dan generiraju" Slika nije dostupna Umro V. Bebić, Bombarder s Kvarnera

S toga fakulteta i s Muzičke akademije izbačen je 1948. godine. Od 1953. godine nastavlja pijanističku karijeru u Europi, Americi i Japanu. Završio je studij klavira 1955. kod Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a zatim se 1958. i 1959. usavršavao kod Carla Zecchija na Akademiji Santa Cecilia u Rimu gdje je stekao naslov magistra. Od 1956. do 1961. komorni je pratilac na RTV Zagreb, a 1960. završio je Muzičku akademiju u Zagrebu. Od 1961. do umirovljenja profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1953. do 1960. član je klavirskog trija Radio Zagreba (uz Zlatka Baliju i Milana Nagyja), a od 1974. nastupa u klavirskom duu s Juricom Muraiem. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. Započevši umjetničku karijeru još kao student, ubrzo je stekao međunarodnu reputaciju, što su potvrdili njegovi nastupi u brojnim europskim zemljama, Americi i Kini. U opsežnom koncertnom repertoaru posebno mjesto zauzimaju djela romantičnog razdoblja, koja u njegovoj kreaciji poprimaju čudesno zvukovno obilježje. Radić je tijekom pedagoške aktivnosti odgojio niz glazbenika. Pokop Stjepana Radića bit će u četvrtak, 25. ožujka u 10 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju. (Hina)