Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor u Tisnom

Čin Jadranke Kosor u Tisnom smatraju licemjernim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Heroji se nikad ne zaboravljaju pa tako ni danas, dvije godine od stradavanja dvanaestorice vatrogasaca na otoku Kornatu. Obilježavanje tragedije koja je potresla hrvatsku i svjetsku javnost počelo je u Tisnom, mjestu iz kojeg su petorica poginulih vatrogasaca.

Nažalost će i ova obljetnica čini se biti obilježena svim onim čime ne bi trebala. Obitelji i sumještani petorice tišnjanskih vatrogasaca položili su vijence na njihove grobove i na spomen ploču u DVD-u Tisno. No rano jutros isto je učinila premijerka Jadranka Kosor, a bez da su obitelji i mediji bili obaviješteni o njenom dolasku. Mnogi Tišnjani s kojima smo danas razgovarali kažu da je ovaj čin premijerke licemjeran, kažu da će se ona najvjerojatnije opravdati kako nije htjela uznemirivati javnost i da je ovo bio osoban čin, no da je najvjerojatnije ovako htjela, a na posljetku i uspjela izbjeći sukobljavanje s obiteljima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povorka sjećanja Tisno se sjeća svojih poginulih vatrogasaca Slika nije dostupna Zbog bolesti svjedoka Odgođeno ročište na suđenju Slavici

'Otišla sam u tišini duboko suosjećajući s obiteljima i najbližima njihovima. Kao što vidite to nije bilo tajno no smatrala sam da se to mora obaviti bez velike medijske pozornosti i nadam se da to razumijete. Smatram da je bit svega da se ta velika tragedija nikad ne zaboravi i da učinimo sve u potpori obiteljima', rekla je premijerka. Potraga za istinom o događajima tog kobnog dana na otoku Kornatu, suđenja, odštete i stalno ukazivanje na propuste mnoge je obitelji već izmorila. Danas smo posjetili Marinu Crvelin, majku poginulog Tomislava Crvelina koja kaže da se polako počinju miriti s tim da možda nikad neće saznati istinu, ali da unatoč svemu tome svaku novu obljetnicu stradavanja, sve teže podnosi.

Za posjet premijerke obitelji stradalih nisu znale

Premijerka Kosor kaže da nije Tisno posjetila u tajnosti, te da je bit svega da se takva tragedija nikada ne zaboravi Utučena rodbina i prijatelji i nakon dvije godine od najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu redovito obilaze grobove poginulih vatrogasaca. Marini Crvelin sve je teže gledati slike sina kojeg je izgubila tog tragičnog 30. kolovoza 2007. 'Prvu godinu nije bilo, jer nismo bili svjesni ničega, a sad drugu godinu, kad osjećam da ga stvarno više nema, da se više nikad vratiti neće, to je teško, teški udarac pada', kaže Marina. Komemoracije, obilježavanja i posjete političara sve ih više zamaraju i djeluju im licemjerno, kažu. Na grobovima vatrogasaca rano jutros osvanuli su vijenci koje je položla premijerka Kosor. Za njen dolazak nisu znale ni obitelji ni mediji.

>> Premijerka potajno položila vijence kornatskim žrtvama

'Pohvalno je od predsjednice vlade što je položila vijence na groblje, ali mislim da se trebala javiti općinskim vlastima', rekao je Ivan Klarin načelnik općine Tisno. A prije nekoliko dana na mjestu tragedije postavljene su spomen ploče za još dvojicu vatrogasaca. 'Sad nam je isto jedan kamen sa srca pao, jer smo napravili to obilježje, kao što su svi napravili', rekla je Marina. No ono što obitelji najviše muči je veo tajne kojim je tragedija obavijena od samog početka. Otkako su u javnosti objavljene fotografije prema kojima se može zaključiti da su unesrećeni pomicani više nisu ni sigurni jesu li ploče stavili na pravo mjesto.

'Nagrađeni oni vezani uz tragediju'

Ova tragedija popraćena je mnogim skandalima, nepoznanicama i upornim traženjem istine od strane obitelji poginulih vatrogasaca. Iako je službena verzija da su vatrogasci nastradali od rijetkog prirodnog fenomena malo tko vjeruje u tu priču. Dvije godine poslije - pitanja bez odgovora. Radne skupine dosad su se sastale nebrojeno puta. Napravljena je i bučno najavljena 3D rekonstrukcija. No, u službenu verziju priče o eruptivnom požaru kolege sumnjaju. 'Svi oni koji su bili nekim dijelom vezani uz tu tragediju, bilo po zapovjednoj odgovornosti, bilo po nekoj drugoj, funkciji, jednostavno su nagrađeni', rekao je Mladen Magdić iz sindikat profesionalnih vatrogasaca.

>> Obilježavanje druge obljetnice kornatske tragedije

Tog kobnog 30. kolovoza odbačeni opušak raspirio je požar po cijelom otoku, a 13 hrabrih vatrogasaca poslano je gasiti goli kornatski kamenjar. Vatra ih je ubrzo opkolila, šestorica su izgorjela na licu mjesta. S teškim opeklinama, ostali su prevezeni u zagrebačke bolnice. No, unatoč nadljudskim naporima liječnika - jedan po jedan - mladi vatrogasci gubili su bitku za život. Preživio je samo Frane Lučić. Najmlađem je bilo samo 17 godina. 'Nikad mi se nije javio, mama ja idem na ovaj požar ni na ovaj. Ali mu je to bilo ono - helikopter, mama ja se vozim u helikopteru - na požar u Kornate', rekla je Branka Ševerdija, majka poginulog Karla.

Šokantne fotografije

Svega nekoliko dana nakon najteže tragedije hrvatskog vatrogastva, na mučnoj komemoraciji optužbe su pljuštale sa svih strana. Prvi na meti bio je županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica koji se nakon 54 dana iza rešetaka branio sa slobode. 'Sat vremena sam proveo među mrtvim kolegama i doslovno pričao s njima', rekao je Slavica. Šibenski sud ubrzo je obustavio i postupak, no državno odvjetništvo uložilo je žalbu. No srdžba i bijes rodbine i prijatelja s tragedijom se nije mogla pomiriti. Prije godinu i pol objavljene su i šokantne fotografije s mjesta događaja. Po njima se vidi kako su ozlijeđeni vatrogasci bili na različitim mjestima od onih na kojima su ih pronašli. Uz razne sumnje, sindikati su ogorčeni na postupanje države koja, tvrdi, nema sluha za šibenske vatrogasce. Za to vrijeme prava istina Kornata još se pokušava rasvijetliti. Tko je pripadnike elitne vojne postrojbe ovlastio da idu tamo, što su radili i do kojih su saznanja došli - vjerojatno se neće nikad doznati. Audio-zapis iz pilotske kabine nepovratno je izbrisan. Za kornatsku tragediju još nitko nije odgovarao.

Sutra je središnji dan obilježavanja tragedije. Hoće li ga, kao i prošle godine, državni vrh izbjeći? Zasad je jedino poznato da premijerka Kosor neće doći kao ni njen prethodnik Ivo Sander prošle godine. Umjesto nje mjesto stradavanje će obići izaslanstvo vlade predvođeno ministrima Karamarkom i Kalmetom. Još uvijek je moguće da će se predsjednik Mesić pojaviti, no ne treba nas začuditi ako to i ne učini, jer još se dobro sjećamo prošlogodišnjih opravdanja kako je nemoguće biti istovremeno na dva mjesta. Predsjednik Mesić je tada umjesto da oda počast vatrogascima u rodnoj Orahovici prisustvovao predstavi crvenog križa.

Je li premijerka trebala javno ili u tajnosti položiti vijence poginulim vatrogascima?

  • Javno
  • S velikim publicitetom
  • Ovako u tajnosti
  • Nije ni trebala položiti vijenac
  • Ne znam

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene