Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne govorim im ono što žele čuti'

Milanović: Napadaju me zato što ne sklapam dilove i ne potkupljujem ljude

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Vlade RH i predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je kako je izvukao lekcije s proteklih lokalnih izbora, od kojih su neke dobre, a neke loše, no da bi gotovo sve što se vezano za lokalne izbore, ponovno isto učinio.

"Negdje pogriješiš, negdje pogodiš tamo gdje možda i nisi očekivao", rekao je Milanović u intervjuu za Novi list . Dodao je da bi gotovo sve, što se tiče lokalnih izbora, ponovno isto učinio, a o nekim stvarima koje bi možda promijenio, nije želio precizirati. Na novinarski upit kako je prije nekoliko dana rekao da nešto zna o koruptivnim aktivnostima zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, premijer Milanović kratko je odgovorio kako "ostaje kod toga".

Na pitanje ne bi li to što zna trebao "podijeliti" s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, premijer je podsjetio da su "Skupština Grada i SDP o konkretnim nezakonitostima podnijeli izvješća i prijave". Na upit da ocijeni koliki je njegov udio u ostvarenim rezultatima SDP-a na izborima za Europarlament i lokalnim izborima Milanović je kazao: "Tamo gdje smo uspjeli, uspjeh je zajednički, a tamo gdje nismo, odgovornost je moja".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 2 Na svečanom dočeku Rafalea FOTO/VIDEO "Nisam ga vidio": Pogledajte kako je izgledao prvi susret Plenkovića i Milanovića nakon izbora

>> Jakovčić o pismu: Poslano je jer želim da suradnja bude kao kad smo pobijedili na izborima

Dajući opću ocjenu lokalnih izbora, MIlanović je naveo kako ga ohrabruju SDP-ovi rezultati izbora u prvom dijelu mandata, u uvjetima teške gospodarske krize, te daju vjeru da su na ispravnom putu. "Kao i nakon parlamentarnih izbora, ove rezultate shvaćam kao načelnu podršku građana Hrvatske", rekao je Milanović.

Na pitanje o izbornom rezultatu svoga koalicijskog partnera, HNS-a, premijer je kazao da mu je drago zbog HNS-ovih dobrih rezultata. Kako je naveo, u Međimurskoj županiji HNS-ov kandidat je pobijedio SDP-ova kandidata za župana, pa to ni na koji način ne remeti odnose dviju stranaka u Vladi i koaliciji na nacionalnoj razini.

HNS vrlo dobar partner

Na pitanje što može očekivati od HNS-a s novom sviješću o vlastitoj snazi, kada je ta stranka "i do sad zaustavljala zakone", Milanović je ocijenio kako je HNS vrlo dobar partner. Ocijenio je da je ovo stanje "bonaca", ako se usporedi s traumatičnim iskustvima SDP-a iz Račanove vlade.

Vezano za poziv predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića za sastankom, premijer Milanović je rekao: "U Istri je izabran novi župan, njemu su moja i vrata svih ministara otvorena, kao i ostalim županima. Zajedno možemo raditi za Istru. IDS-ov ministar Darko Lorencin sjajno se uklopio od prvog dana, a ne postoje ni problemi s dvojicom IDS-ovih zastupnika u Saboru. Gospodin Jakovčić nije prihvatio moj poziv da uđe u Vlade".

Nije želio komentirati odnose unutar HDZ-a, naglasivši da je rekao sve o toj stranci što je imao za reći. Na novinarsko pitanje zabrinjava li ga "žilavost HDZ-a" Milanović je odgovorio niječno, navevši da je on predsjednik SDP-a, "stranke čija je koalicija pobijedila na svim izborima u zadnjih pet godina, osim na europskim izborima na kojima je HDZ-ov blok dobio nekoliko tisuća glasova više".

Na pitanje novinara zabrinjava li ga to što se HDZ-u sudi zbog korupcije, ali je i dalje politički konkurentan jer HDZ-ovi birači ne dopuštaju da HDZ propadne, Milanović je rekao: "Dobro ste dijagnosticirali HDZ".

Vlada ne otvara radna mjesta nego stvara uvjete za to

Zoran Milanović je, govoreći o teškom gospodarskom stanju ponovio kako Hrvatska nije izolirana zemlja te da ovisi o inozemnim inputima. "Put koji smo odabrali je govoriti istinito o stanju, ne uljepšavati stvarnost", kazao je dodajući da vlada ne može otvarati radna mjesta, ali stvara uvjete za to. Premijer je naglasio da je ova Vlada raspoložena "pro biznis" te tako promovira Hrvatsku i pokušava privući kapital.

No, kako je istaknuo, "još uvijek nas u svijetu više doživljavaju kao korumpiranu i zatucanu zemlju, sigurno ne zbog mene i moje Vlade. Percepcija se teško mijenja, lako se pročuti po zlu, glupostima i ekscesima, to ide preko noći. Postoje još uvijek određeni stereotipi o Hrvatskoj. Trudimo se mijenjati ih". Izrazio je uvjerenje da ova vlada može zemlju izvući iz krize.

Na pitanje o tezama njegovih kritičara da je arogantan i sklon vrijeđanju političkih protivnika, te na novinarsku ocjenu da hrvatska javnost nije navikla na tako izravan govor, MIlanović je kazao da je to "bizantska kultura o kojoj je govorio". "Pojasnit ću, nisam mislio na Justinijanov ili Konstantinov nego na zreli Bizant koji je sinomim za spletku i trulež", kazao je Milanović.

Ustvrdio je da je često meta napada više nego drugi, prethodni premijeri, jer "ne sklapa dilove, ne potkupljuje ljude, ne govori im ono što žele čuti nego ono sa čim se svi mi moramo suočiti". 

Ne zna čemu inicijativa 'U ime obitelji'

U vezi sa zahtjevom za referendum građanske inicijative "U ime obitelji" o Ustavnom definiranju braka te na upit hoće li pozvati građane da glasuju protiv, Milanović je rekao da mu nije jasna ta inicijativa i da ne zna čemu ona. Dodao je da je sam referendum u nadležnosti Hrvatskog sabora.

Na pitanje plaši li ga 'ta konzervativna revolucija u Hrvatskoj' premijer je rekao kako "to nije revolucija nego pokušaj koji je uobičajen oko polovice mandata lijevo-liberalnih vlada u Hrvatskoj da se društvo svjetonazorski dijeli i lomi". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene