Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lex Perković

Milanović DEMANTIRAO Pusić!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska vlada o 'lex Perkoviću' sigurno neće odlučivati još nekoliko tjedana, ali će hrvatski ministar pravosuđa odgovoriti na pismo europske povjerenice Viviane Reding, izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović u Grazu.

Upitan o 'lex Perković', premijer Zoran Milanović rekao je kako Vlada o tome sigurno neće odlučivati u sljedećih nekoliko tjedana kako je to jučer najavila potpredsjednica Vlade Vesna Pusić. 'Europska komisija o tome nikada nije raspravljala, no naš ministar će odgovoriti na pismo europske povjerenice, ali jedno je sigurno, a to je da vlada o tome neće odlučivati u idućih nekoliko tjedana', rekao je Milanović nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek u Grazu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Atakiraju malog čovjeka' Karamarko: Vlada je doživjela debakl, najbolje bi bilo da se povuče Slika nije dostupna 'Lex Perković' Reding: Još nema kompromisa s Hrvatskom

>> Pusić: Promjenu 'lex Perković' očekujem za nekoliko tjedana

'O tom pitanju u Europi nitko ne razgovara pa je tako i kancelar Faymann o tome sasvim slučajno saznao. Europski uhidbeni nalog predstavlja iznimku u Europi jer se primjenjuje različito. Austrija primjerice, kao stara članica, ima mogućnost izuzeća, a Hrvatska i Slovenija ne, i to pravo iznimke je vječno. Hrvatska ne eskivira već poštuje taj nalog, ali će tražiti da se o tom pitanju raspravlja u samom Europskom vijeću', rekao je Milanović.

Naglasio je da će Hrvatska po tom pitanju strpljivo, ali razumno lobirati da se uhidbeni nalog jednako primjenjuje na sve zemlje članice.

Danas u ponoć ističe rok u kojem bi službeni Zagreb trebao Europskoj komisiji odgovoriti na pitanje kada planira uskladiti hrvatski zakon o europskom uhidbenom nalogu s europskim zakonodavstvom, ali se u Ministarstvu pravosuđa do 14 sati nije moglo doznati je li pismo poslano u Bruxelles.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. kolovoza da odgovori na to pitanje. Hrvatska je krajem lipnja donijela zakon, kolokvijalno nazvan 'lex Perković' kojim primjenu europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene poslije kolovoza 2002.

Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding je u pismu hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću koncem srpnja napisala kako ono što je Hrvatska učinila 28. lipnja, usvajanjem amandmana na zakon o europskom uhidbenom nalogu, nije u skladu s europskim zakonodavstvom te da to treba ispraviti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene