Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Nakon sjednice dao je izjavu i odgovarao na pitanja novinara.

Galerija Županja: Održana svečana sjednica Vukovarsko-srijemske županije - 1 Županja: Održana svečana sjednica Vukovarsko-srijemske županije - 2 Županja: Održana svečana sjednica Vukovarsko-srijemske županije - 3 +1 Županja: Održana svečana sjednica Vukovarsko-srijemske županije - 4

Povodom Dana Vukovarsko-srijemske županije predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine. Premijer je čestitao lokalnoj zajednici njihov dan.

"Hrvatska u ovoj godini zaokružuje tri svoja cilja. Bit će velikih ostavština ove Vlade poput Pelješkog mosta, ulaska u Schengen i borbenih zrakoplova", kazao je Plenković.

"Što se tiče investicija, turska grupa pregovara sa suvlasnicima Petrokemije – PPD-om i Inom. Oni žele preuzeti od njih udio i nastaviti funkcionirati kao kompanija koja proizvodi mineralna gnojiva. To je velika i snažna turska kompanija. Ovo je prvi korak", dodao je.

Na pitanje o naplati CERP-a i odgovornosti Plenković je odgovorio: "CERP radi svoj posao da vodi računa o interesima RH. Vlada je suvlasnik kompanije. Kompanija ima novog ponuđača. Važno je da Hrvatska ima kompaniju koja funkcionira. Država ništa nije izgubila."

Kazao je da je organizator obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara - Vlada.

"Organizator Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje je Vlada. Sve ove godine iza nas troškove je snosila Vlada", rekao je. 

Na pitanje novinara zašto se HANFA uključila u slučaj Fortenove Plenković odgovara: "Pitaju me predstavnici medija u zadnje vrijeme o drugim tijelima."

"To su pitanja za čelnika HANFA-e. Mnogo je špekulacija, ljudi izmišljaju stvari i misle o pritiscima. HANFA ima svog čelnika i područje djelovanja. Oslobodi Bože da još budem glasnogovornik DORH-a", naveo je Plenković.

Kako je rekao, u vezi sa Zakonom o ekstraprofitu ima podršku partnera.

"Smisao zakona je da se koncentrira na one koji su ponašanjem i dizanjem cijena išli gore unatoč poreznim rasterećenjima i tako su doprinijeli rastu inflacije. Nismo odjednom rekli – 'hop, da se digne porez'", dodaje.

Na sjednici je uz premijera bio i ministar obrane Mario Banožić.

Andrej Plenković Vlada povećala osnovicu za naknade: "Napravljen je iskorak za više od 2500 udomitelja"

Vlakovi - 1 Plenković najavio ambiciozne ciljeve za našu željeznicu, sindikati nisu optimistični: "Vlakovi neće moći voziti brže nego što im pruga dopušta"

Uoči svečane sjednice premijer Plenković položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima županjske Posavine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju