Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NOVI ZAKON O SPORTU

Vlada povećala osnovicu za naknade: "Napravljen je iskorak za više od 2500 udomitelja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer se u uvodnom govoru na sjednici Vlade osvrnuo na Europski parlament koji je u četvrtak na plenarnoj sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u Schengen. Sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Europske unije.

Premijer je na početku sjednice Vlade rekao kako je posjet Egiptu gdje se održala konferencija COP27 bio vrlo uspješan, naglasivši nužnost zajedničkog djelovanja kako bi se usporila klimatska kriza.

"Posebno je važno da zelena tranzicija bude u fokusu našeg djelovanja i da ostvarimo ambicije i ciljeve iz Pariza i Glasgowa, da radimo na zelenoj tranziciji", rekao je premijer.

Osvrnuo se i na svoj posjet Bjelovaru i preuzimanju dijela financiranja bolnice. "Ovo je važna politička i financijska gesta RH prema županiji uz činjenicu da će bolnica biti opremljena i to je snažan signal prema županiji", rekao je premijer. 

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su u glasovanju podržali ulazak Hrvatske u Schengen, nakon čega ostaje još samo potvrda Vijeća Europske unije, tj. pristanak svih država članica EU-a koje su u tom zajedničkom prostoru. To se, pak, očekuje početkom prosinca. 

Za je glasovalo 534 zastupnika, protiv 53, a 25 ih je bilo suzdržano. Osim toga, EK je jučer usvojila 5,2 milijardi eura vrijedan paket vezan za kohezijsku politiku koji bi trebao podupirati politiku ravnomjernog regionalnog razvoja.

"Hrvatskoj je odobren najveći razvojni Program iz EU Fondova od 5,2 milijuna eura, a sinoć je u EU Parlamentu održana rasprava o Schengenu. Naravno da smo bili zadovoljni i s izlaganjem gospodina Skinasa koji je Hrvatskoj dao potporu, a važno je reći i da je upravo u Europskom Parlamentu izglasano Izvješće s 534 glasa za o članstvu Hrvatske u Schengen.

Ovime krećemo prema konačnom cilju i potvrdi Vijeća 8.12. Time su realizirani kapitalni ciljevi". 

Premijer je izjavio da će povećanjem osnovice za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu biti napravljen dodatni iskorak za 2.504 udomitelja. Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku kojom će povećati osnovicu za izračun naknade za rad udomitelja i opskrbnine za 2023. godinu na 70 eura.

"Tu dajemo dodatni iskorak za 2.504 udomitelja i 5.838 korisnika u udomiteljskoj obitelji", kazao je Plenković, dodavši da se radi o nastavku povećanja financijskih sredstava na području udomiteljstva.

Na sjednici Vlade je i novi Zakon o sportu kojim će se, istaknuo je premijer, nakon 16 godina, uspostaviti cjelovit i poticajan okvir za daljnji razvoj sporta, od vrhunskog do rekreativnog, bolji način financiranja, kategorizacija i osnaživanje.

"Napravili smo iskorake koje su i sportaši i treneri dugo čekali i očekujemo Sabor podrži taj krupni reformski zahvat", rekao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene