Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kvadrat zlata vrijedan

Novogradnje u ovome gradu gotovo da i nema, a cijene nekretnina su eksplodirale: "Jako je teško kupiti stan ispod 3000 eura po kvadratu"

Aktualno Galerija Prodaja nekretnina Prodaja nekretnina Foto: DNEVNIK.hr Split Split Foto: DNEVNIK.hr Zgrade - 2 Zgrade - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zgrade - 1 Galerija 1/4 >>
Za 2300 eura po kvadratu u Splitu ne možete kupiti ništa jer taj grad ima uvjerljivo najskuplje nekretnine među četiri najveća hrvatska grada. U Splitu novogradnje gotovo da nema, a u centru se cijena kvadrata ne spušta ispod 3000 eura. Iako iz EU-a stižu upozorenja da je do rasta cijena došlo zbog uplitanja države, APN potvrđuje da stiže novih 50 milijuna kuna subvencija. Više donosi reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

U potrazi za idealnim stanom jedna splitska obitelj ipak je pristala na kompromise. "Bilo nas je i malo strah koliko će cijene i dalje rasti. Evo, sada smo kupili stan koji košta 2300 eura po kvadratu. Međutim, treba ga još adaptirati, u što će biti potrebno uložiti još bar dvadesetak tisuća eura", rekla je Mia iz Splita.

Pročitajte i ovo Ilustracija Javne politike Jedna od osnovnih potreba u Hrvatskoj je postala luksuz: Je li moguć zaokret? Ilustracija Javne politike Kako se gradovi u Hrvatskoj nose s jednom od najvećih kriza? ''Mi smo davno shvatili da posao neće nitko odraditi umjesto nas''

Iako su kandidati, nisu čekali APN-ove subvencije jer stanovi se prodaju preko noći.

"Vlasnik je rekao da njemu novci trebaju odmah, da ga trebamo što prije isplatiti, stoga nismo mogli čekati, pa smo kupili stan po punoj cijeni. Nismo ga htjeli izgubiti jer je ponuda jako loša", kaže Mia.

O centru Splita mogu razmišljati tek rijetki

Direktor agencije za nekretnine Marin Biliškov je rekao: "Ne pričamo o novogradnji, nego o stanovima koji traže i adaptaciju, jako je teško kupiti stan ispod 3000 eura."

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, videozid - 4 PRIJETI LI KOLAPS? Analiza Hrvoja Krešića: Tri su najvažnija razloga za divljanje cijena nekretnina u Hrvatskoj - "Stvoreno je usko grlo na tržištu..."

Pročitajte i ovo Informer: Nekretnine - 4 NEKRETNINSKA INFLACIJA Zagreb, Beograd, Sarajevo i Ljubljana: Istražili smo gdje su najskuplje nekretnine

Eksplozija cijena nekretnina u Splitu podebljala je popis stanovništva u susjedstvu. Jedna kuća u Kaštelima na tržištu je tek dva tjedna.

"Evo, danas su bila tri kupca koja su zainteresirana za stanove u ovom objektu. Imamo četiri stana, a tri kupca su danas bila", priča Biliškov za Dnevnik Nove TV.

Umjesto očekivane krize zbog pandemije, tržište nikad življe.

"S obzirom na to da se pojavio i veliki broj stranaca, dakako da je to uzrokovalo i povećanje cijene. Prosječna cijena nekretnine je porasla za nekih deset posto u odnosu na 2020. godinu. Naravno da su to uzrokovale i niske kamatne stope", rekao je Joze Tomaš iz HGK Županijske komore Split.

Iz Bruxellesa opaska da je upravo uplitanje države dovelo do novog rasta cijena.

Biliškov dodaje: "Po meni nije poseban problem u tim poticajima, nego je generalno problem u kroničnom nedostatku kvadrata, posebno u Splitu."

"Dokle će to ići, ne znam, koliko će to tržište moći izdržati, i potrebe ljudi i financiranje", kaže Suzana.

Usprkos upozorenjima, iz APN-a nam je potvrđeno da upravo počinje novi krug subvencija. Prvo interes iskazuju banke, a građani će doći na red krajem ožujka. Na raspolaganju je pedeset milijuna kuna, iznos dovoljan za oko 4500 zahtjeva. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene