Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na svečanoj sjednici

Plenković o novim izbornim jedinicama: "Oporba traži svoj politički prostor. Njima je najvažnije da vi to mene sad pitate"

Premijer Andrej Plenković komentirao je novi zakon kojim će biti ustrojene nove izborne jedinice te se osvrnuo i na zahtjeve oporbe da i njihovi stručnjaci sudjeluju u njegovoj izradi.

Predsjednik Vlade Andreja Plenković u ponedjeljak je bio u Petrčanima, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu obilježavanja Dana Zadarske županije.

Nakon sjednice je izašao pred novinare te je na početku upitan o novom ustroju izbornih jedinica.

"Situacija je jednostavna. Ustavni sud rekao je da treba manje-više uskladiti glasove po izbornim jedinicama", odgovorio je Plenković te se osvrnuo na zahtjeve oporbe da i nestranački stručnjaci sudjeluju u izradi zakona.

"Oporba traži svoj politički prostor. Njima je najvažnije da vi to mene sad pitate, a nama je bitno da se zakon donese u roku i da obnovimo povjerenje građana", dodao je.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Uoči superizborne godine Jandroković otkrio što će se mijenjati u izbornom zakonu: ''Bitno je da smo krenuli na vrijeme''

Također je odgovorio na pitanje misli li da je dobro i u skladu s demokratskim normama da izborne jedinice kroje članovi jedne stranke, odnosno HDZ-a.

"Ta vrsta medijskog aktivizma nadomješta nedostatke oporbe. Imali smo prošlog tjedna aktualni sat na kojem je oporba u potpunosti pometena", rekao je.

"Kako se izbori približavaju, ta se vrsta medijsko-internetskog aktivizma sve više povećava", dodao je premijer te ustvrdio da će u javnom savjetovanju svi moći dati svoj prijedlog izmjena novog izbornog zakona.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Kršenje predizborne šutnje Kaos uoči izbora: Ako ćemo isti dan birati europarlamentarce i saborske zastupnike, moglo bi biti problema

Zatim je rekao da "ista plačljiva oporba" nije odgovorila na njegov poziv u Banske dvore nakon što je on 2020. godine uspio formirati parlamentarnu većinu.

"Znate što je gospoda napravila? Odbili su. Jesam li ja njima ispod časti? On nisu htjeli razgovarati s premijerom. To je ekipa o kojoj govorimo", istaknuo je.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković tvrda kohabitacija Premijer Plenković ponovo opleo po Milanoviću: "On nastavlja sa šmrkavim tikovima"

Uz premijera su u Petrčanima bili ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Na sjednici, koja je počela oko 11 sati, sudjeluje i predsjednica Odbora za financije i državni proračun i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Grozdana Perić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene