Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualno prijepodne

Plenković poručio: ''Ako se vama toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put. Gute Reise. Bis bald. Auf Wiedersehen''

Sabor je nakon pauze za uskrsne blagdane počeo novu sjednicu aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg su zastupnici postavljali pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj Vladi.

Na aktualnom prijepodnevu pitanja je postavilo 38 zastupnika i zastupnica. 

Sabor je prije aktualnog prijepodneva utvrdio dnevni red, na kojem su 172 točke.

U dnevni je red uvrstio i deset novih točaka. Sjednica koja je započela trajat će 14 tjedana, do 14. srpnja, ustavnog roka za redovito zasjedanje.

Andrej Plenković Sabor - 5 (Foto: DNEVNIK.HR)

''Narod će vas pomesti u ropotarnicu povijesti''

Ždrijeb je odredio da prva pitanje postavi Karolina Vidović Krišto (OIP), koja je premijera Andreja Plenkovića podsjetila da su temeljne vrijednosti Europske unije vladavina prava i slobodno tržište.

''U Hrvatskoj se tržišna pravila razaraju. U Fortenovi ste omogućili Pavlu Vujnovcu da kontrolira 100 posto. Prisilio je Konzum da proda najprofitabilniji centar. Upetljan je u aferu Ina. Preuzeo je Dalekovod. Dali ste suglasnost da PPD proda Petrokemiju. Tko su predatori koje je spomenuo ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, koji Hrvatsku koriste kao bankomat? U drugim članicama ovakvo djelovanje naziva se mafijom. Pojasnite koja je uloga Vlade u ovim slučajevima'', rekla je Vidović Krišto.

Pročitajte i ovo Anita Pocrnić Radošević Kolege se smješkali Je li Miletić ili Piletić? Neki iz HDZ-a još uvijek ne znaju kako im se preziva ministar

''Članovi Vlade pridonijeli su jačanju u Europskoj uniji, za razliku od vas, koji niste pridonijeli baš ništa. Za razliku od vas, mi smo u deset godina članstva napravili velike iskorake. Što se tiče Fortenova grupe, u trećem ili četvrtom mjesecu našeg prvog mandata Agrokor je krenuo u bankrot pred našim očima - ne zbog nas, nego upravljanja vlasnika. Intervencijom Vlade nije došlo do propasti kompanije. Tadašnji vlasnik kompanije odrekao se svojim potpisom kompanije. Nitko nikome nije ništa oteo. Kompanija danas ima nove dioničare i suvlasnike. Država s funkcioniranjem te kompanije nema baš ništa niti bi bilo dobro da ima. Štitimo interese građana i gospodarstva, u Hrvatskoj funkcionira ekonomija i standard građana je dobar'', kazao je Plenković.

Njegov odgovor Vidović Krišto nije zadovoljio te je poručila: ''Vi nesuvislo manipulirate. Blokirate DORH da ne procesuira Vujnovca. Ovo je razaranje države. Ovo što vi činite je veleizdaja. Sreća Hrvatske je što ste se pogubili i otkrili i narod će vas pomesti u ropotarnicu povijesti.''

Andrej Plenković Andrej Plenković (Foto: DNEVNIK.HR)

Tko su predatori?

''Tko vrši pritisak na ministra Filipovića i tko su predatori koji žele Hrvatsku koristiti kao bankomat?'' pitao je SDP-ov Peđa Grbin Plenkovića, a on je odvratio da je ministar tu i neka njega to pita.

''Vi ste izbacili 3000 ljudi iz SDP-a. Vi ste dva puta raspustili zagrebačku organizaciju. Zadužena ste stranka u minusu i financirate velike PR magove. To su činjenice. To je realnost u kojoj ste vi danas. Za razliku od vas, naša Vlada i politika koju vodimo donosi rezultate za građane. Ti građani znaju da su u mandatima naše vlade narasle prosječne plaće, medijalne plaće, da je minimalna plaća došla na 560 eura, da smo mirovine povećali za 30 posto...'' naredao je opet samohvalu Plenković i poručio: ''U vrijeme krize nije bio niti jedan prosvjed, nego imamo samo fabricirane prosvjede.''

''Ako imate nešto pitati ministra, pitajte njega. Da ima pritisaka, ima ih svaki dan. Što god napravimo, ima pritisaka - prijete organizacije, prijete mediji. Ali to je demokracija'', zaključio je Plenković.

''Da sam ja kao vi, krenuo bih odgovarati na to što ste rekli, s tim da ste vi na čelu pravomoćno osuđene političke organizacije. Ali ljude ta razina prepucavanja ne zanima. Nakon vašeg odgovora mogu zaključiti - ili Filipović ne zna što priča ili ste vi taj koji na njega vrši pritiske jer se želi obračunati s predatorima'', upozorio je Grbin.

''77 zečića je jedan petak klimalo, a idući dan shvatilo''

''Hrvatska je među pet najgorih država po stopi poskupljenja u Europskoj uniji. Troškovi života čine život građana nemogućim. Stambeni prostor poskupio je po najvećoj stopi u EU-u - s prosječnim plaćama kupovina novog stana je nezamisliva. Dvije županije najgore su po stopi iseljavanja u EU'', podsjetio je na statističke podatke Plenkovića Davor Dretar iz Domovinskog pokreta.

''Drago mi je da čitate Eurostat. Možete pročitati da je Hrvatska ostvarila i strateške ciljeve - Schengen i euro. Pozitivni efekti na građane i standard bit će toliko veliki da ćemo se sjećati 1. siječnja 2023. kao referentnog trenutka u razvoju Hrvatske. Nismo imali nijedan relevantan prosvjed jer smo u koroni imali paket mjera. Imali smo u vrijeme krize nekoliko paketa koji su pomogli poljoprivrednicima, umirovljenicima, braniteljima, i ovaj jesenski paket'', odvratio je Plenković.

Dretar je pak podsjetio na sve što se zbivalo oko roditelja njegovatelja te poručio: ''Drago mi je da ste se nasmijali, vas 77 Duracell zečića koji ste jedan petak klimali, a idući dan shvatili da je mjera roditelj njegovatelj dobra.''

Drastično poskupljuje smještaj u ustanovama socijalne skrbi?

''Ministarstvo je donijelo odluku o poskupljenju usluga u ustanovama socijalne skrbi. Smještaj drastično poskupljuje, bit će više od 1000 eura. Poskupjet će za osobe s invaliditetom, za starije osobe, kao i za brojne druge korisnike. Zbog čega to nevjerojatno poskupljenje skrivate u javnosti? Budući da je odluka odgođena za srpanj, što očekujete da se poboljša da bi građani to mogli plaćati?'' Piletića je pitala SDP-ova Martina Vlašić Iljkić.

''Neće doći ni do kakvih poskupljenja i ne trebate nikoga u domu plašiti da će doći do poskupljenja. Odluka će i dalje biti izvan snage i nakon 1. srpnja neće poskupjeti. Ne trebate plašiti javnost da će do toga doći'', odvratio je Piletić.

''Ja odgovaram Hrvatima, a vi hodate po Kijevu''

''Ministar Butković priznao je da je dobio signale iz Bruxellesa i Washingtona, zalažete se za najjeftiniju radnu snagu u Europskoj uniji. Upozoravam vas na zakon u kojem ste otišli predaleko, osigurali ste digitalnim platformama da budu oslobođene sve odgovornosti. Diljem EU-a gube tužbe, donose se deklaracije o radu na digitalnim platformama, a naša Vlada donosi zakon koji omogućava platformama amnestiju od odgovornosti ako postoje agregatori. Oni su u Hrvatskoj omogućili suvremeno robovlasništvo, to ste omogućili'', upozorila je Plenkovića Katarina Peović iz Radničke fronte.

''Mislite li da je interes Hrvatske biti u krugu razvijenih zemalja i demokracije, je li dobro biti u tom društvu? Je li dobro biti u Europskoj uniji ili NATO-u, a ne biti proruski orijentirani kao vi? Ovo su momenti u kojima se mora znati gdje ste. U tom kontekstu mi cijelo vrijeme zastupamo strateške nacionalne interese, poput održavanja socijalne kohezije, da nema drame i masovnog štrajka. Vi biste kombinirali radnike Čistoće sa zdravstvenim djelatnicima u opći štrajk? Temeljem čega? Pogledajte podršku koju dajemo građanima. Fascinira me da najviše primjedbi imaju političke opcije koje nisu pridonijele Atlantskom i Europskom putu. Dapače, neki su radili protiv ulaska u Schengen'', ustvrdio je Plenković, a pitanja o digitalnim platformama prebacio Piletiću.

''Nema smisla s njim razgovarati, zna se tko povlači crtu. Netko je kod vas u Vladi uzeo pinku od digitalnih platformi. Vi hodate u Kijev da biste dobili NATO poziciju. Ja odgovaram Hrvatima, a Vi hodate po Kijevu. Ja jesam za EU, ali ne EU u kojem se vi postavljate služanski prema poslodavcima'', objasnila je Peović.

''To nije radio ni Tuđman''

''Kada mislite dati nalog ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici da osnuje stručnu i neovisnu radnu skupinu da novi sustav izbornih jedinica ne bude krojen samo po interesima HDZ-a?'' Plenkovića je pitala Urša Raukar Gamulin iz Zeleno-lijevog bloka (ZLB).

''U radnoj skupini sjede samo članovi HDZ-a. Nema nezavisnih stručnjaka, nema predstavnika drugih stranaka. To nije radio ni Tuđman koji je je u skupinu pozvao nezavisne stručnjake. Venecijanska komisija identificirala je glavna načela, koja uključuju i zaštitu izbornog sustava od političkih manipulacija'', upozorila je.

Plenković je ustvrdio da konfabulira: ''To što HDZ kao stranka ima neku skupinu nema nikakve veze s onim što radi Vlada. Kao da ja pitam imate li vi neku tajnu skupštinu u nekom stanu koji pripada gradonačelniku. Jel' to mene zanima? Ne. To je više nalik na neku sektu, a ne stranku.''

Vlada će uputiti prijedlog kad bude gotov, dodao je, a Raukar Gamulin poručila da je ispod nivoa birtaškog razgovora: ''Evidentno je da ne kanite poštivati odluku Ustavnih suda niti odluke EU-a, zbog čega ćete biti odgovorni za podrivanje izbornog sustava.''

''Krajem 2021. Hrvatska je počela osjećati učinke inflacije i tada uprava HEP-a donosi zanimljive poslovne odluke. Umjesto da ugovore o kupnji energije sklapa kvartalno, mijenja politiku i sklapa ugovore na pet godina s dvije tvrtke. Tijekom 2022., kada cijene dostižu maksimume, Uprava sklapa nekoliko petogodišnjih ugovora s visokim cijenama. Je li Vlada odobrila sklapanje takvih ugovora?'' pitao je Filipovića Mostov Marin Miletić

Ministar je odvratio da on 2021. nije bio član Vlade: ''Uprava poduzeća ima svoje obveze i odgovornosti. Sva ova pitanja uputite gospodinu Barbariću. Ja ne odlučujem kako će se nabavljati energija, to ne radi ni predsjednik Vlade, nego to radi Uprava.''

''Nastavljate Tuđmanovu politiku 200 bogatih obitelji''

''Vlada već 2,5 godine kasni s objavom indeksa razvijenosti općina, gradova i županija zbog čega se ne zna koja područja spadaju u potpomognuta'', upozorila je Sandra Benčić iz ZLB-a istaknuvši da je riječ o još jednom eklatantnom primjeru izravnog kršenja zakona koji je sama Vlada napisala i donijela i koji razotkriva nepostojanje razvojne politike.

HDZ, smatra, ne želi pokazati da su upravo one lokalne jedinice u kojima stoluje desetljećima najnerazvijenije, a ni pokazati koliko su čitave regije poput Slavonije, Baranje i Like uništene.

Odluke se rade i pripremaju, odvratio je Plenković pa domentnuo kako je mislio da će ga Benčić pitati "o sortirnici njezinih prijatelja". "Jeste li vi integrirali Baranju u sustav hrvatskih autocesta?" upitao je, a Benčić zaključila kako njegov odgovor pokazuje da nema razvojne politike, da se ''hvali tuđim milijardama koje je uložio u nerazvijena područja, a rezultat je da mora prekrajati izborne jedinice jer više tamo nema dovoljno da bi izabrali 14 mandata u novi saziv Sabora.''

''Vaša ekonomska i razvojna politika svodi se na brojanje glava gostiju i na brojanje noćenja te nastavak Tuđmanove politike 200 bogatih obitelji - gdje ključne razvojne resurse koje su opće dobro poput poljoprivrednog zemljišta i pomorskog dobra - dodjeljujete kao feude za osobno bogaćenje onima koje ste odabrali", kazala je Benčić.

Odjeci slučaja Zambija: Tko govori istinu? 

Na osmero hrvatskih državljana koji su uhićeni u Zambiji potkraj prošle godine potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića podsjetila je Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista.

Zanimalo ju je jesu li sva djeca koja su posvojena u posljednjih deset godina još uvijek u Hrvatskoj ili su završila u lancima trgovine i prostitucije: ''Kada ćete izvijestiti javnost o rezultatima istrage jer se radi o 131 djetetu?''

''Ja sam rekao da je svih osam osoba, uključujući i četvero djece, dobilo hrvatske dokumente u postupku koji MUP provodi uvijek na isti način kada je u pitanju izdavanje hrvatskih dokumenata. To je činjenica i to je potvrđeno. Kad govorimo o drugom dijelu posla policije, i jučer sam kazao što mogu reći - da policija u koordinaciji s USKOK-om provodi izvide. Izvidi su tajni i ja ne mogu znati koje se radnje poduzimaju u sklopu izvida. Kad govorite o djeci koja su u posljednjih deset godina posvojena iz DR Konga, svi imaju hrvatska prebivališta. Ispituju li policija i USKOK još nešto, to mi nije poznato'', kazao je Božinović.

Vučemilović je upozorila na nekonzistentnosti: ''Vi ste potvrdili da je istraga još u tijeku, a ministar Piletić prije mjesec dana izjavio je da on pouzdano zna da su sva u Hrvatskoj. Ja ne znam tko od vas dvoje govori istinu.''

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Premijer nakon mise Plenković kao glavni tajnik NATO-a? ''Meni se čini da su se švedski mediji zabunili, oni su mislili na Milanovića''

Davorko Vidović iz Socijaldemokrata povezao je najavljeni registar stanovništva s mogućem uvođenjem poreza na nekretnine, no Plenković je kazao da to nije opcija.

''Cilj je imati modernu, digitaliziranu, povezanu javnu upravu, a registar obitelji, stanovništva i kućanstava alat je koji će dati realnu sliku o nama samima i omogućiti da mjere da budu preciznije i pravednije nego što su sada'', kazao je Plenković i dodao kako bi da su htjeli porez na nekretnine, to i naveli u stranačkom programu.

Pročitajte i ovo Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Nakon sastanka s premijerom Hoće li biti štrajka liječnika? Predsjednica sindikata za Dnevnik Nove TV: "Do kraja tjedna sve će biti jasno"

Dalija Orešković istaknula je da je nedavno bila u studijskoj posjeti Bundestagu i proučavala parlamentarni nadzor nad Vladom: ''Ako Vlada ne odgovori na pitanje, zastupnici se obraćaju Ustavnom sudu. Vladajući ne opstruiraju osnivanje istražnih povjerenstava. Zaključak je da je standard osiguran zašto što je vlasti onemogućeno da se osili. Nisam vam postavila pitanje jer na pitanja vi i ne odgovarate. Važno je samo da građani čuju.''

''Vaša jedina misija je ustati, doći za govornicu, baciti blato, govoriti protiv mene i vladajućih bez argumenata. Pokazali ste da ste toliko loša pravnica i da ste toliko zlorabili poziciju u Povjerenstvu da vam je sve palo na sudu. Vi jeste mladi, ali niste baš toliko mladi da idete na studijska putovanja. Ići na studijska putovanja kad ste stariji pokazuje praznine u znanju. Ako se vama toliko sviđa u Njemačkoj, sretan put. Gute Reise. Bis bald. Auf Wiedersehen'', poručio je Plenković.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene