Tjedan iza nas ponajviše je obilježio štrajk prosvjetara koji je kolumnirao velikim prosvjedom u Zagrebu. Stvar je izmakla kontroli, a premijer Andrej Plenković je pogriješio što sindikate nije primio prvi tjedan štrajka. Međutim, ni sindikati nisu dobro odradili svoj posao već su stvar dodatno zakomplicirali kada su odbili ponuđene povišice.


Na prvu nedjelju došašća odvija se još jedan krug pregovora sindikata učitelja i Vlade. Štrajk je propalim sastankom proteklog tjedna prešao granicu i stvar doveo na rub kaosa. Situacija je kulminirala velikim prosvjedom u Zagrebu kojim je dominirao Marin Miletić, vjeroučitelj iz Rijeke.

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) U 10 sekundi građanima Zagreba promijenio se život, sada se bore s dvije krize istovremeno Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) "Medicinari i učitelji su prioritet. Novca ima. Ostali mogu čekati"

Miletić je mlad i malo ga je prebacila atmosfera pa njegova intonacija nije bila u skladu s crkvenim dekretom kojim mu je služba učitelja vjeronauka povjerena, ali sve što je rekao o lumenima i anonimnim prijavama je živa istina. Bila je to eksplozija svog jada zaposlenih u prosvjeti nakupljena kroz duže vrijeme.

Sve se umjesto rješenja svelo na iracionalno ponašanje ogromnog broja ljutih prosvjetara. Stvar je izmakla kontroli, a premijer Plenković je u cijeloj prići napravio taktičku grešku što ih nije primio u prvom tjednu štrajka. Ni sindikati nisu dobro odradili svoj posao već su stvar zakomplicirali. Učiteljima je Vlada ponudila povišicu veću od tražene, ali kroz osnovicu kao dodatak kolektivnom ugovoru, što je, kaže pravna struka, nemjerljivo jači osigurač od koeficijenta koji je isključivo u domeni Vlade.

Štrajk je očekivano postao tema predkampanje predsjedničkih izbora, iako funkcija predsjednika osim osobnog izjašnjavanja tu ne može učinit ništa. Nema za to ovlasti, kao što predsjednik ni ne smije rušiti ustavni poredak stavljajući se na bilo čiju stranu.

U velikoj policijskoj akciji uhićeno je 30 osoba osumnjičenih za krivotvorenje hrvatskih putovnica za srpski i crnogorski kriminalni milje. Osim Nusreta Seferovića, uglednog člana romske zajednice, među uhićenima su i djelatnici MUP-a. Uopće nismo začuđeni sjetimo li se pripadnika zemunskog klana koji su u Zagrebu mirno živjeli dok se nisu sukobili radi neke cure.

Sud u Zagrebu je Severini Kojić oduzeo sina i povjerio na skrb i odgoj ocu Milanu Popoviću. Presuda je nepravomoćna, ali Severina je malenoga isti dan i bez ikakvog razdoblja potrebnog za psihološku pripremu bila dužna predati ocu.

Nezahvalno je ulaziti u bilo čije privatne odnose jer istinu o njima ne zna nitko osim Severine i Popovića. Ono što posebno užasava su komentari na društvenim mrežama, epiteti kojima se u maniri rulje časte Severina i njezin bivši partner. Ti komentari pokazuju sav kanalizacijski talog našeg društva.

Više o događajima koji su obilježili tjedan iza nas možete progleda u videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr